Meer voor kids·Recensies

Recensie Dubbel Doortje

Dubbel Doortje

André Sollie

Algemene informatie:

Auteur: André Sollie
Titel: Dubbel Doortje
ISBN: 9789464510324
Uitgeverij: Querido
Genre: Prentenboek
Aantal pagina’s: 40
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 28 juni 2022
Prijs: 16,99 €

Over de auteur:

André Sollie (Mechelen, 7 juli 1947) is een Vlaams auteur en illustrator van kinder- en jeugdboeken en dichtbundels.

Sollie voltooide een grafische opleiding en begon als illustrator. Hij werkte onder meer voor een kinderkatern in De Standaard. Daarin werden ook zijn eerste versjes gepubliceerd waarna hij ook als dichter, auteur van kortverhalen, schrijver van liedjesteksten voor musical en jeugdtheater en scenarist voor televisie begon te werken. Meer en meer trad hij naar voren als schrijver én illustrator en creëerde hij boeken met beeld en tekst.

In 1986 verscheen zijn eerste dichtbundel voor de jeugd Soms, dan heb ik flink de pest in, gevolgd in 1991 door Zeg maar niks en in 1997 de autobiografische dichtbundel Het ijzelt in juni. In 2008 verscheen een dichtbundel voor jonge kinderen Altijd heb ik wat te vieren.

Het met een Gouden Griffel bekroonde Wachten op matroos is een kinderboek over een vuurtorenwachter die verliefd is op een zeiler. De Engelse vertaling, Hello, Sailor, veroorzaakte in 2006 een rel in het Verenigd Koninkrijk toen het op een leeslijst van het onderwijs terechtkwam. Christelijke organisaties klaagden aan dat op deze wijze een kinderboek waarin homopersonages voorkwamen naar hun oordeel aan de scholen werd opgedrongen. Zijn eerste adolescentenroman Nooit gaat dit over, een liefdesverhaal van twee jonge opgroeiende jongens uit 2005 werd in 2011 verfilmd door Bavo Defurne als Noordzee, Texas.

In 1994 verzorgde hij de illustraties van Twee oude vrouwtjes van Toon Tellegen. Zijn eigen prentenboek over een kleuter die zijn eigen lichaam ontdekt met teksten in rijm, Dubbel Doortje, kwam in 2004 uit. Andere prentenboeken waren Een raadsel voor Roosje, over het verwerken van verdriet met creativiteit en De Zomerzot uit 2009.

In 1998 kreeg hij zowel zijn eerste Boekenpauw voor de illustraties bij De brief die Rosie vond van Bart Moeyaert als de Boekenwelp voor Het ijzelt in juni. Voor Wachten op matroos ontving hij in 2001 samen met illustrator en co-auteur Ingrid Godon de Gouden Griffel. In 2005 kreeg hij een Boekenpluim voor Dubbel Doortje. In 2007 kreeg hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Jeugdliteratuur voor Een raadsel voor Roosje. In 2010 kreeg hij een tweede Boekenpauw voor de illustraties van zijn eigen boek De Zomerzot.

Over het boek:

Een iconisch prentenboek over ons wonderlijke lichaam.

Doortje ligt in bed en kan niet slapen. Ze kijkt naar haar handen, voeten, armen, benen. Ze heeft van alles twee, ziet ze. Ze is vast héél bijzonder. Maar, o teleurstelling, van veel dingen heeft ze ook maar één…

Ik tel een voet en nog een voet.
Twee knieën en twee kuiten.
Een wonderkind! Ik ben zó goed.
Vanbinnen en vanbuiten.

Mijn mening:

Dubbel Doortje is hét ideale lezen-voor-slapen-boek. Het start met Lampje aan en eindigt met Lampje uit. De rest is Doortje aan het woord die verwonderd is over haar lichaam. Van alles blijkt ze twee stuks te hebben tot ze vaststelt dat er ook dingen zijn waar ze maar ééntje van heeft en dat ze uniek vindt.

Een heerlijk voorleesboek dat rijmend opgesteld is. Als grootmoeder struikelde ik over één woordje maar ik ga dit de auteur niet kwalijk nemen. Hij heeft het gebruikt om het rijmpje te laten kloppen… en misschien om een beetje te choqueren.
Het begin en eindzinnetje vond ik heel goed gevonden want zo had mijn kleindochter ook door als het boek uit was en het lampje uit ging dat het ook daadwerkelijk slaaptijd was.
De ontdekkingsreis van Doortje was dan weer leuk om na te bootsen.
Zowel grootouder als kleinkind vonden Dubbel Doortje verrassend leuk.

Rating: 5/5

Dubbel Doortje koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Uitgeverij Querido

Advertentie

Een gedachte over “Recensie Dubbel Doortje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s