Recensies

Recensie De geest van het Besiendershuis

De geest van het Besiendershuis

Marloes Morshuis

Algemene informatie:

Auteur: Marloes Morshuis
Titel: De geest van het Besiendershuis
ISBN: 9789047715153
Uitgeverij: Lemniscaat
Genre: Jeugdboek
Aantal pagina’s: 122
Uitgave: hardcover
Verschijningsdatum: 4 oktober 2022
Prijs: 14,99 €

Over de auteur:

Marloes Morshuis veroverde de kinderboekenwereld met Koken voor de keizer, Borealis, De schaduwen van Radovar, Quotum en Semper Sol. Ze schrijft graag spannende verhalen die kinderen meenemen naar een andere wereld – en die ze tegelijk met andere ogen naar hun eigen wereld laten kijken.
Haar werk is in meerdere talen vertaald. De schaduwen van Radovar en Quotum werden bekroond met een Vlag en Wimpel.

Over het boek:

Wie eenmaal is verdwaald in dit huis…

Er doen wilde verhalen de ronde over Het Besiendershuis. Spannende verhalen. Spookverhalen. Maar niets daarvan is waar… toch?

Om dat te bewijzen dringen op een avond zes kinderen het huis binnen. Drie jongens en drie meisjes. Het is een beslissing die hun leven zal veranderen.

Ieder kind komt terecht in een andere tijd in Nijmegen: Sami belandt in de Bataafse opstand, Saar in de periode van Mariken van Nieumeghen, Mette in de Pest-epidemie, Dex aan het eind van de 19e eeuw, Caya in de Tweede Wereldoorlog en Mats raakt verzeild in de Piersonrellen in 1981. Alle zes hebben ze iets goed te maken…

Het Besiendershuis bestaat echt. Het staat al bijna 500 jaar vlak bij de Waalkade in Nijmegen. Een huis dat als een van de weinige overeind is gebleven in de stadse stormen – en dus een wormgat is waardoor je de geschiedenis in kunt kruipen. Maar kun je ook weer terug?

Mijn mening:

In Nijmegen staat een huis, het Besiendershuis, dat de aandacht heeft getrokken van zes jongeren – Saar, haar broer Dex, Mette, Caya, Sami en Mats. Omwille van de spookverhalen die de ronde doen wil Mette een filmpje maken om viraal te gaan. Buiten Saar gelooft niemand in de spookverhalen. Maar dan worden ze gevangen genomen door het huis. Om te ontsnappen aan de vloek krijgen ze één kans om het verleden eer aan te doen en terug te keren naar het heden.
Elk van hen wordt naar een andere tijdsperiode gecatapulteerd. Sami naar het jaar 70, Saar 1545, Mette 1636, Dex 1880, Caya 1944 en Mats naar 1981. Al hun verhalen hebben de stad Nijmegen als connectie.
Een korte reis door de geschiedenis wijst deze kinderen op hun tekortkomingen en hoopt dat ze uit hun reis naar het verleden iets geleerd hebben.

Een spannend verhaal dat zeer vlot geschreven staat én nog vlotter leest. De auteur heeft de geschiedenis van het Besiendershuis verweven met waargebeurde geschiedenislessen. Als jongeren dit boek lezen zullen ze waarschijnlijk net als ik op zoek gaan naar de ware toedrachten en leren ze weeral iets bij dat waarschijnlijk niet op school aangeleerd wordt. Prachtig initiatief!
Achteraan het boek heeft de auteur over iedere periode een korte uitleg en sfeerbeschrijving opgenomen die meer uitleg geeft over het gebeurde.

Marloes Morshuis schreef deze raamvertelling voor het interactieve project ‘De Geest van het Besiendershuis’ dat half oktober in Nijmegen van start gaat.

Meer weten over het Besiendershuis? Klik hier.

Lokaal spookverhaal: het Besiendershuis in Nijmegen

Rating: 5/5

De geest van het Besiendershuis koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Uitgeverij Lemniscaat

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s