Boektrailers·Leesfragment·Recensies·Verfilmd

Recensie

De knikkers van Qadir

Leo Bormans & Qadir Nadery

Algemene informatie:

Auteur(s): Leo Bormans & Qadir Nadery
Titel: De knikkers van Qadir
ISBN: 9789001469661
Uitgeverij: Lannoo
Genre: roman, waargebeurd
Uitgave: paperback
Aantal pagina’s: 335
Verschijningsdatum: 27 augustus 2020
Prijs: 19,99 €

Over de auteur(s):

Leo Bormans is onderzoeker, journalist en schrijver van boeken als The World Book of Happiness en The World Book of Hope. Als er in zijn dorp een vluchtelingenkamp komt ontmoet hij toevallig Qadir Nadery die op de vlucht is voor de oorlog in Afghanistan. Zo ontstaat een bijzondere vriendschap en uiteindelijk ook dit boek dat ‘schreeuwde om geschreven te worden’. Samen schreven ze een jaar lang aan dit verhaal.

Over het boek:

‘We hebben geen kaart, geen kompas, geen plattegrond. Ik weet niet waar ik heen ga. Ik weet alleen waarvoor ik op de loop ben: voor de wolven en hun dorst naar bloed. Ik hoor ze huilen achter de bergen. Ze woelen de aarde om op de plek waar twee bliksemschichten elkaar troffen. Diamant zou er liggen. Maar wij hebben alleen weet van gestold bloed in droge aarde.’

De jonge Qadir groeit op in een klein dorp in Afghanistan met de droomverhalen van zijn moeder en de wilskracht van een vader die van geen wijken wil weten. Zijn enige bezit: acht knikkers. Alles ademt oorlog. Overal sterven dierbare mensen. Qadir houdt zich overeind door te werken voor de internationale troepen die zijn land komen bevrijden. Tot ook hij, achtervolgd door de taliban, met vrouw en kinderen moet vluchten voor het geweld. Over de bergen en over de zee. Na drie maanden belanden ze in Europa. Maar de Grote Portier laat hen niet binnen. Stuk voor stuk verliest Qadir de rinkelende knikkers van zijn leven. En toch is er hoop.

Meer info over het boek en theatervoorstelling vind je hier.

Dit boek is een daad van betekenis.’ – Kader Abdolah

Een hartverscheurend relaas. Zelden zo concreet en pakkend beschreven. – Stefan Hertmans

De Knikkers van Qadir neemt de lezer mee op een spannende reis. Eindelijk krijgen de statistieken een gezicht. Precies daarom is het boek belangrijk.*** – De Standaard der Letteren

Dit boek maakt een diepe indruk. Vijf sterren. ***** – EO-magazine Visie

Dit is een noodzakelijk boek dat op elke bladzijde menselijkheid en waardigheid ademt. – MO*Magazine

Leesfragment:

Interview met de auteurs kan je hier nalezen.

Mijn mening:

De knikkers van Qadir brengt ons naar Afghanistan. Qadir leeft samen met zijn broer, zus en ouders in de meest erbarmelijke omstandigheden. Zijn vader probeert op het stukje land dat ze hebben wat te telen maar veel brengt dit niet op. Als Qadir een vak kan gaan leren in Kabul is hij in de mogelijkheid wat geld naar huis te sturen.
Als de Taliban gehoor krijgt dat Qadir voor de NAVO-troepen heeft gewerkt, moet hij met zijn vrouw en kinderen vluchten…

Afghanistan en de Taliban worden in één zucht uitgesproken. Oorlog is ons westerlingen onbekend. Alles ademt oorlog. Vechten om iedere dag te overleven kunnen wij ons niet inbeelden.

Qadir is een vreedzame jongen die veel wreedheden heeft zien gebeuren. Bombardementen, stenigingen, martelingen maar toch blijft hij zichzelf en probeert hij voor iedereen zijn best te doen. Op hun vlucht uit Afghanistan moeten ze tal van ontberingen doorstaan en wanneer ze eindelijk België bereiken denken ze eindelijk veilig te zijn. Tot de mallemolen van het Belgische systeem roet in het eten gooit.

Diepmenselijke gevoelens maken ons deel van de lijdensweg van Qadir en zijn gezin. Wondermooi verwoordt door auteur Leo Bormans. Het enige dat me soms stoorde was dat het boek doorspekt is met Afghaanse spreekwoorden en de complexiteit van dit waargebeurde verhaal een beetje in de kiem smoorden.

Ondertussen is er van het boek ook een theatervoorstelling die binnenkort in première gaat. Hier vind je er meer over.

Rating: 4/5

De knikkers van Qadir koop je in je favoriete boekhandel of online via:

Uitgeverij Lannoo
Bol.com
Bazarow.com

Een gedachte over “Recensie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s