Recensies

Recensie: De schaduwbokser

De schaduwbokser

Johan Zonnenberg

0000240729_De_schaduwbokser

Algemene info:

Auteur: Johan Zonnenberg
Titel: De schaduwbokser
ISBN: 9789492221773
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Genre: roman
Pagina’s: 176
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

Johan Zonnenberg is een ervaren auteur, die al vele boeken op zijn naam heeft staan. Van korte verhalen tot gedichten, en van romans tot non-fictie. Met zijn werk is hij al menigmaal in de prijzen gevallen en tot ‘lijstjes’ doorgedrongen; zo bereikte hij met z’n roman Stella A-Z in Libelle’s Spannende-verhalenwedstrijd (2009) de top-20 ranglijst. In 2014 won hij de Paul Harland Debuutprijs voor Fantastiek met de vertelling ZeroKelvin en met Legoland werd hij genomineerd voor het beste reisverhaal Boekenweek 2014.

Over het boek:

Victor, dertig jaar, geboortefotograaf, kijkt terug op zijn leven en volgt het spoor naar het beginpunt. Na het stuklopen van zijn relatie met Amy gaat hij uit wanhoop daten. Eén date, Monique, geeft hem moed, niet zozeer voor een nieuwe relatie maar moed als hij naar zichzelf kijkt. Hij kijkt verder terug in zijn leven.

Hoe Amy en hij elkaar hebben leren kennen, hoe fantastisch het was en hoe triest het werd. Zijn vriendschap met Rolf toen hij naar de havo ging en hoe dramatisch die ten einde kwam. Zijn basisschool en het verschrikkelijke ongeluk met zijn ‘buitenspeelvriendje’ Maarten. Door alles heen speelt het levenslange conflict met zijn moeder.

Victors moeder is inmiddels aan het dementeren en zit in een verzorgingstehuis. Zijn wekelijkse bezoeken aan haar leveren dezelfde gevechten maar ook onverwachte, tedere momenten op. Bij zijn laatste bezoek in het verhaal vertelt zij wat er rond Victors geboorte met haar is gebeurd en hoe dat haar drastisch veranderde.

Mijn mening:

Zoals de titel reeds laat uitschijnen gaat het verhaal over Victor die moet opboksen tegen de schaduwen uit zijn verleden. Niet alleen uit zijn jeugd met zijn moeder, maar ook met die uit zijn verbroken relatie met Amy.
Om zijn verleden te bekampen, beslist hij alles op te schrijven met Kelvin en Zero in de hoofdrol.

Het boek begint met Victor die zijn moeder bezoekt in het verzorgingstehuis en daaruit kan je reeds opmaken dat de moeder-zoon-band niet geweldig is. Maar omwille van de dementie waar ze meekampt, ze toch milder is geworden. Alhoewel ze toch heel grof tegenover haar zoon is.
Een ander gedeelte van het verhaal gaat over zijn relatie met zijn vriendin, die van enthousiasme naar onbegrip gaat. Dit gedeelte had voor mij korter mogen zijn. Lange zinnen ontnemen je soms de lust om verder te lezen. Ook omwille van het feit dat het boek begint met de moeizame relatie tussen moeder en zoon. Maar uiteindelijk krijg je dan toch het volledige plaatje te zien hoe Victor door de vrouwen in zijn leven behandeld is geweest.

De auteur, Johan Zonnenberg, heeft een opmerkelijke manier van schrijven die zeer sterk overkomt. Bijna lyrisch met hier en daar een vleugje cynisme, maar waar de auteur toch de emoties duidelijk heeft neergeschreven.

Rating: 4/5

De schaduwbokser kan je kopen bij je lokale boekhandel of bij

Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Libris.nl
ECI.be
Standaardboekhandel.be

Plaats een reactie