Leesfragment·Recensies

Recensie: Heleen

Heleen

Johan Steenhoek

0000187976_Heleen

Algemene info:

Auteur: Johan Steenhoek
Titel: Heleen
ISBN: 9789492221599
Uitgeverij: Futuro Uitgevers
Genre: autobiografisch
Pagina’s: 200
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

Johan Steenhoek heeft als ondernemer jarenlang veel te hard gewerkt en besluit tijdens een vakantie dat hij het rustiger aan wil doen. Een maand na de vakantie slaat het noodlot echter toe: zijn vrouw wordt ernstig ziek. Hij houdt een dagboek bij en die dagboeknotities vormt hij later om tot zijn debuutroman Heleen.

Over het boek:

Autobiografische roman over liefde en loslaten

Tijdens zijn vakantie op Ameland hakt Eric de knoop door. Als hij terug is, wil hij alles veranderen. Hij zal zijn opvolgers inwerken en eindelijk de tijd hebben om van het leven te genieten. Als Erics vrouw Heleen in het ziekenhuis belandt, wordt inderdaad alles anders. Maar niet op de manier waarop Eric had gehoopt.

Hij gaat een onzekere tijd tegemoet, waarin hij terugdenkt aan de mooie momenten die hij samen met Heleen heeft beleefd. Ondertussen loopt hij tegen allerlei obstakels in de zorg aan en zoekt hij steun bij zijn familie en vrienden. Het wordt voor Eric nog lastiger als hij verliefd wordt op Brigitte en een relatie met haar begint. Nuchter en liefdevol laat hij zijn oude leven los en omarmt het nieuwe

Leesfragment (te downloaden):

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=2E2D286552144398179ED82B6111E5CF

Mijn mening:

Ergens associeer ik de cover met het verhaal uit het boek. Een zonnige kijk op strand en zee en aan de einder de horizon. Een brede kijk op een leven dat zware beproevingen onderging.

Eric en Heleen genieten van een welverdiende vakantie. Na een kinderloos parcours afgelegd te hebben moet Heleen borstkanker verslaan. Dit lukt haar na de nodige behandelingen en dan slaat het noodlot opnieuw toe met een ernstige hersenbloeding.
Door middel van een dagboek houdt Eric alles bij maar krijgt hierdoor zijn vrouw niet terug zoals ze was. Tijdens alle miserie krijgt hij bijval van een gezamenlijke vriendin, Brigitte. Hoewel hij nog steeds van zijn vrouw houdt, wordt Eric verliefd op Brigitte waardoor hij zich schuldig voelt.

Schrijven over iemand die je altijd graag gezien hebt maar door een stom toeval (foutje?) niet meer op de wijze manier met elkaar kan communiceren of leven, is zwaar. In al je miserie dan nog verliefd worden op iemand anders is begrijpelijk maar niet iedereen zal dit goedkeuren. Heel veel mensen niet, aangezien het je plicht is door dik en dun je partner bij te staan.

Ik kan me enigszins in Eric zijn plaats stellen aangezien ik zelf mijn grote liefde van de ene op de andere dag heb zien aftakelen. Je leven draait alleen nog rond de andere persoon omdat je er voor hem/haar wil zijn. Je cijfert jezelf volledig weg en je merkt het niet. Doe je iets in de uren dat je niet in de kliniek spendeert, voel je je sowieso schuldig omdat jij een beetje plezier hebt gemaakt en de andere dat nooit meer zal kunnen. Het is niet egoïstisch, het leven gaat door. En dat moet ook of er staan twee levens stil en dat is hoegenaamd niet nodig. Eric is er voor Heleen geweest maar had ook nood aan troost.
Waarschijnlijk ga ik met dit te zeggen tegen sommige mensen hun mening in, maar spreek niet als je niet in iemands schoenen hebt gestaan met hetzelfde dilemma. Het is al zwaar genoeg.
Het punt dat Eric de kliniek schuldig stelt is ook zeer normaal. Je bent machteloos, boos op alles en iedereen, je wil vooruitgang en je denkt dat je niet gehoord wordt. Als er effectief iets misgelopen is, kan je dit aan de kaak stellen. Zoniet, zal de tijd je een plaats geven om alles te verwerken.

Heleen is een integer verhaal in dagboekvorm waarbij ik hoop dat het de auteur (Eric) wat zielerust heeft gebracht.

Rating: 3,5/5

Heleen kan je kopen bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Libris.nl
ECI.be
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s