Recensies

Recensie Dicht

Een klein verhaal

Dicht

Karin Ramaker

Algemene informatie:

Auteur: Karin Ramaker
Titel: Dicht
ISBN: 9789081358279
Uitgeverij: Karma
Genre: novelle
Aantal pagina’s: 50
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 23 maart 2021

Over de auteur(s):

Karin Ramaker (1973) is creatief ondernemer, geeft creatieve, praktische blogworkshops en organiseert exposities en evenementen om anderen te inspireren.

Over het boek:

Theo, een alleenstaande man van middelbare leeftijd, past tijdens de lockdown op het kunstmuseum waar hij werkzaam is als conciërge. Deze verplichte rust bevalt hem wel.
Op een middag ziet de Zweedse fotografiestudente Stella hem terwijl hij naar buiten staart. Theo heeft zo zijn redenen om Stella op afstand te houden maar Stella is volhardend en probeert elke dag contact te leggen met Theo.
Op een regenachtige namiddag klopt de doorweekte Stella, net voor Theo naar huis wil gaan, op het raam. Theo twijfelt, maar laat haar deze keer toch binnen. Als ze samen wachten tot de regenbui stopt blijkt de ontmoeting een bijzondere kennismaking.

Mijn mening:

Covid, corona, het virus… de lockdown. Veel auteurs en kunstenaars putten inspiratie uit de lockdown. Net zoals Karin Ramakers. Haar novelle Dicht, een klein verhaal gaat over Theo, een alleenstaande man die museumbewaker is. Maar door de lockdown is het museum gesloten en Theo zit alle dagen op zijn werk zonder werkzaamheden.
Terwijl hij de wereld buiten het venster observeert krijgt hij op een dag een meisje in de gaten die foto’s neemt. Stella is een Zweedse uitwisselingsstudente die een gesprek probeert aan te knopen met Theo maar hij houdt haar op afstand en buiten de deuren van het museum. Tot op de dag dat het pijpenstelen regent…

Dicht is een klein verhaal zoals de titel reeds aantoont maar er spreekt wel heel veel gevoel uit. Net zoals iedereen ervaart het hoofdpersonage in eerste instantie de rust maar al snel slaat verveling toe. Hij heeft dan ook nog gezondheidsproblemen waar de auteur de voorzorgsmaatregelen beschrijft die covid meebrachten in het begin van de lockdown.

Mooi, sereen geschreven raakt de eenzaamheid van Theo je toch wel. Zijn contact met Stella is een zonnestraaltje maar terwijl je Dicht leest weet je dat het niet kan blijven duren.
Dicht heeft mij geraakt en ik heb dit kleine verhaal even laten bezinken voor ik me aan iets anders waagde.

Rating: 3,5/5

Dicht, een klein verhaal koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

met-k.com

3 gedachten over “Recensie Dicht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s