Recensies

Recensie & winactie (afgelopen)

Een schokkende reis door de medische wereld

Epilepsie… of niet?

Theo Barkel

0000332581_Epilepsie_of_niet_0_0.jpg

Algemene informatie:

Auteur: Theo Barkel
Titel: Epilepsie… of niet?
ISBN: 9789078437703
Genre: waargebeurd verhaal
Uitgeverij: Life
Aantal pagina’s: 154 pagina’s
Uitgave: paperback

Over de auteur:

Theo Barkel, geboren in 1968 te Rotterdam, is jarenlang hoofdredacteur geweest van een boek- en filmmagazine en heeft al verschillende romans en vele artikelen over uiteenlopende onderwerpen op zijn naam staan.

Over het boek:

Twee bizarre, maar waar gebeurde, verhalen over de Nederlandse gezondheidszorg waarin de patiënt centraal staat.
Eén over een odyssee langs verschillende ziekenhuizen die in een paar jaar tijd de diagnoses hyperventilatie, epilepsie, migraine, stress en RLS opleverde.
De zoektocht naar de juiste diagnose zou vele jaren duren en uiteindelijk een grote verrassing zijn, maar vooral veel frustratie opleveren en duidelijk maken hoe het er met de Nederlandse gezondheidszorg aan toe is…

In het tweede verhaal lezen we hoe een jonge patient tot wanhoop wordt gedreven, verscheurd tussen de wil om te leven en een vreselijke pijn.

Mijn mening:

Op vraag van de auteur of ik zijn medisch relaas wou lezen dat hij juist in boekvorm had uitgegeven, ben ik graag ingegaan. Niet met het gedacht dat het heel erg ging zijn want Theo leeft nog steeds maar wat ik over de gezondheidszorg in Nederland las, deed me toch wel heel hard de wenkbrauwen fronsen.

De lijdensweg van Theo begint in 1999 om achttien jaar later in Nederland genoteerd te worden als “uitbehandeld”. Dus ofwel leer je met je kwalen leven ofwel maak je er maar een eind aan. Cru maar zo komt het woord uitbehandeld toch bij mij over.

Jarenlang krijgt hij de stempel epileptisch te zijn met de nodige medicatie waardoor hij amper nog kan functioneren. Eerst heeft hij epilepsie, daarna heeft hij het niet maar rapid leg movement en als er dan opnieuw aanvallen zijn, heeft hij terug epilepsie… Je zou toch denken als je bij een specialist ten rade gaat, dat die persoon toch wel weet waar hij/zij het over heeft. Zij hebben er toch jaren voor gestudeerd.
Daarbovenop de kosten van de Nederlandse gezondheidszorg tegenover de Belgische, de mentaliteit van artsen, de opvolging naar patiënten toe… noem maar op, ik ben in alle geval heel blij Belgische te zijn en van onze degelijke gezondheidszorg te kunnen genieten.
18 jaar lang!!! Ja, je leest het goed, 18 jaar lang krijgt Theo een verkeerde diagnose gesteld. Zelfs één die als hij niet voor een second opinion naar België was gegaan dit heel waarschijnlijk een vroegtijdige dood had gekost. Waar ben je dan nog mee bezig?

Epilepsie… of niet? vertelt Theo’s verhaal en het is bijna niet te geloven maar niemand kan zoiets verzinnen.
Bovenop dit krijg je ook het verhaal van Theo’s zoon die tijdens een val in zijn kinderjaren zo mismeesterd wordt door de Nederlandse artsen dat ze ook genoodzaakt zijn om hun heil te zoeken in een Belgische kliniek.
Wat een hel moet dit geweest zijn voor het gezin Barkel. Maar wat een opluchting voel ik dat wij kleine Belgjes toch een lichtpunt in hun leven hebben gebracht.

Rating: 3,5/5

Maak kans op een exemplaar van Epilepsie… of niet? door onderaan een reactie na te laten. Vrijdagavond 3 januari loot ik een winnaar.

Winnaar van deze eerste winactie van 2010 is geworden… Marja Legius! Proficiat, als je je gegevens even doormailt via boeklovers@outlook.com komt dit boek jouw weg op.

Epilepsie… of niet? koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Uitgeverij Life/Macc
Bol.com
Bookspot.be
Bazarow.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

5 gedachten over “Recensie & winactie (afgelopen)

  1. Dit is echt een boek naar mijn hart
    En zeker weten dat ook mijn dochters die in de gezondheidszorg werkzaam zijn het graag willen lezen

    Like

  2. Zelf heb ik een zeldzame chronische ziekte welke veel pijn geeft en het heeft lang geduurd voordat ik de diagnose kreeg . Ook is er vroeger gedacht aan epilepsie, maar dat heb ik gelukkig niet. Daarom ben ik zeer geïnteresseerd in dit boek!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s