Boektrailers·Leesfragment·Recensies

Debuut gebaseerd op ware gebeurtenissen 

Seringenmeisjes 

Martha Hall Kelly

Algemene info: 

Auteur: Martha Hall Kelly
Titel: Seringenmeisjes
Originele titel: Lilac Girls
Vertaald door: Iris Bol & Marcel Rouwé
ISBN: 9789026337673
Uitgeverij: Ambo/Anthos
Genre: semi-biografisch, oorlogsdrama
Uitgave: paperback
Pagina’s: 496

a

Over de auteur: 

Martha Hall Kelly werd geboren in New England en woont nu in Atlanta. Ze werkte in de reclamewereld voordat ze fulltime ging schrijven. Toen ze in 1999 op een tijdschriftartikel over Caroline Ferriday stuitte, raakte ze geïnspireerd om een roman gebaseerd op haar turbulente leven te schrijven. Momenteel werkt ze aan een tweede roman. 
a

Over het boek: 

1939. Het lot van drie vrouwen verandert voorgoed wanneer Hitler Polen binnenvalt. Caroline Ferriday is een hardwerkende vrouw die haar handen vol heeft aan haar vrijwilligerswerk op het Franse consulaat in New York. Aan de andere kant van de oceaan sluit de Poolse tiener Kasia Kuzmerick zich aan bij het verzet. Eén verkeerde stap kan vreselijke gevolgen hebben, zoals Kasia snel ondervindt. De ambitieuze Herta Oberheuser heeft een nieuwe positie aangeboden gekregen als dokter in dienst van de overheid, en wordt onderdeel van het kampregime in Ravensbrück. De drie vrouwen raken onlosmakelijk met elkaar verbonden wanneer Kasia ook in Ravensbrück terechtkomt en na de oorlog samen met Caroline strijdt voor gerechtigheid.

Deze indrukwekkende roman zal zonder twijfel lezers aanspreken die genoten hebben van Als je het licht niet kunt zien.  – Library journal (starred)

Een indrukwekkend verhaal voor een groot lezerspubliek… – San Francisco Book Review

Een meeslepende debuutroman, vol prachtige beschrijvingen. Dit is een pageturner over de ontberingen en overwinningen van burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog. – Publishers Weekly

a
Leesfragment:

https://issuu.com/amboanthos/docs/seringenmeisje_voorpublicatie

Mijn mening:

Een mooie volwassen vrouw in een mistige straat prijkt op de cover. De titel Seringenmeisjes doet in eerste instantie denken aan iets romantisch maar aan het ganse boek zit niets romantisch aan.

Seringenmeisjes beschrijft het leven van de Amerikaanse Caroline Ferriday, de Poolse zusjes Kasia en Zuzanna Kuzmerick en de Duitse Herta Oberheuser. Dit over een periode voor, tijdens en na Wereldoorlog II.
Caroline werkt als vrijwilligster op het Frans consulaat in New York en behoort tot de beau monde. De zusjes Kuzmerick zijn gewone Poolse meisjes maar die tijdens de inval van Duitsland in Polen weggevoerd werden naar het concentratiekamp Ravensbrück. Hier komen ze dan in aanraking met het derde hoofdpersonage, dokter Herta Oberheuser, die instaat voor de medische experimenten in het zogenaamde heropvoedingskamp voor vrouwen.
Drie levens die samenvloeien tijdens het lezen. Terwijl je leest, begint je maag te verkrampen omdat je weet dat Ravensbrück één van de ergste concentratiekampen was. En het verhaal van de kampdokter wordt verteld door de ogen van de Duitsers.

“En de waarheid is?” vroeg ik
“Enkeltje naar de hemel, via de gasvrachtwagen of met Evipan. Benzine als de andere twee opraken. Daarna trekt Hellinger de vergoeding voor het Rijk uit hun mond. Vandaag gebruiken we Evipan.”
Ik sloeg mijn armen om me heen. “Ik dacht dat de gevangenen moesten werken?”
“Oude dames kunnen geen wals trekken, Herta.”
“Er zijn er maar weinig zo oud en diegenen die dat wel zijn, kunnen gaan breien. En de zwangere vrouwen moeten ergens gaan zitten.”
“Het is de Duitse wet. In een kamp mogen geen kinderen geboren worden. En een bepaald percentage heeft een speciale behandeling nodig. Anders raakt het hier te vol, en ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb het niet zo op tyfus. Bovendien zijn sommigen van hen joods.”

Martha Hall Kelly is bij toeval op het verhaal van Caroline Ferriday gestoten. Een ware heldin die er niet mee te koop liep maar die heel wat oorlogsslachtoffers geholpen heeft.
Het verhaal rond de kampdokter is ook biografisch, alleen de Poolse zusjes hebben aangepaste namen gekregen. Dus geschiedkundig klopt het boek.
Het ene personage is makkelijker in vergeten en vergeven, terwijl het andere personage wrok blijft koesteren en er alles aan zal doen om gerechtigdheid te bekomen.
Hopelijk zullen we dit zelf nooit hoeven mee te maken en daarom maakt het het ons ook zo moeilijk om ons in te leven in deze tijd.
Een tijd die zeker niet mag vergeten worden, maar als persoon die het heeft moeten ondergaan het liefst van al wel degelijk uitgewist wordt om verder te kunnen gaan met het leven.

Extra info:

Lees ook A Godmother to Ravensbrück Survivors
Biografie Herta Oberheuser

Boektrailer (engels):

Rating: 4,5/5

Seringenmeisjes kan je kopen bij je lokale boekhandel of bij

Uitgeverij Ambo/Anthos
Bol.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Eci.be
Standaardboekhandel.be

of vind een e-boek aanbieder

ebook.nl
Bol.com
Kobo.com
Proxis.com
Eci.be

 

BlogSociety

 

 

 

 

http://bit.ly/2vnqenc

2 gedachten over “

Plaats een reactie