Recensies

atlas-contact
Dingen die niet mogen

Sabine van den Berg

Sabine van den Berg

Algemene info: 

Auteur: Sabine van den Berg
Titel: Dingen die niet mogen
ISBN: 9789025446789
Uitgeverij: Atlas Contact
Uitgave: paperback
Pagina’s: 189
Genre: roman
a

Over de auteur(s): 

Het literaire werk van Sabine van den Berg (1969) kenmerkt zich door een zeer beeldende stijl. In sober taalgebruik voeren spanning en verwarring de boventoon in een filmisch geheel. Sabine van den Berg volgde de opleiding Reclametekenen in Amsterdam, studeerde tekenen en beeldhouwen aan de Kunstacademie te Rotterdam, en proza aan schrijversvakschool ’t Colofon in Amsterdam.

Als redacteur werkte ze voor het literaire tijdschrift Lust & Gratie. Ze publiceerde korte verhalen in Lust & Gratie evenals in Armada. De laatste jaren voordat zij zich geheel wijdde aan het schrijven en schilderen, was zij werkzaam als freelance journaliste/styliste/fotografe voor verschillende tijdschriften.

In 2000 verscheen haar eerste roman De naam van mijn vader, gevolgd in 2002 door De lachende derde en Wissel in 2013.
a

Over het boek: 

Tien jaar geleden is er in de omgeving van een plattelandsdorp een lustmoord gepleegd op een veertienjarig meisje. De dader is nooit gevonden. In het dorp gaat het leven verder, ook bij een boerengezin. Totdat de dochter van de nurkse boer voor het eerst uitgaat met de jongere broer van het slachtoffer, waardoor de gedachte aan de moord niet langer buiten de deur gehouden kan worden. Via een web van suggesties groeien vermoedens uit tot verdenkingen. In Dingen die niet mogen kijken afwisselend moeder en dochter naar de andere gezinsleden. Een verhaal over liefde, vergankelijkheid en ontluikende seksualiteit, maar vooral over de broeierige verhoudingen binnen een gezin. Met ‘Dingen die niet mogen’ heeft Sabine van den Berg opnieuw een ijzersterke roman geschreven die zich kenmerkt door een zeer beeldende stijl.
a

Boektrailer:
aaa
Mijn mening:

Dingen die niet mogen. Dit kan op veel slaan maar in het gezin van Aline en Arend slaat het bijna op alles.
Een gezin dat gedomineerd wordt door een vader die alleen oog voor zijn opgroeiende dochter heeft. Een zoon die de lieveling van zijn moeder is maar hoe hard hij ook vecht om appreciatie van zijn vader, die nooit zal kennen.
Een moeder die alleen maar in de schaduw van haar man leeft met alle gevolgen van dien en die onbewust (?) alles toedekt met de mantel der liefde.
Een zwaar ontwricht gezin dus met een duistere kant… of denk je het alleen maar?

Dingen die niet mogen is een roman waarbij de broeierige sfeer tussen de personages uit alle zinnen ademt.
Sabine van den Berg heeft een heel eigen schrijfstijl, dat dicht bij proza aanleunt maar de teksten met heel veel kleur aftekent.

Dingen die niet mogen is een roman die blijft nazinderen en waarbij je met vraagtekens blijft zitten. Heel sterk in eenvoud maar ook heel herkenbaar bij boerengezinnen die afgezonderd hun eigen leven leiden.
aa

Rating: 4/5

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s