Recensies

Recensie

Een nacht in een kooi

J.M. Raeymaekers

Algemene informatie:

Auteur: J.M. Raeymaekers
Titel: Een nacht in een kooi
ISBN: 9789493242609
Uitgeverij: Perruptio
Imprint: Willems Uitgevers
Genre: autobiografisch
Aantal pagina’s: 188
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 13 april 2022
Prijs: 22,50 €

Over de auteur:

Schrijven is voor Jasmine alsof ze de droombeelden in haar hoofd vertaalt in woorden. Ze houdt er van hoe die woorden dan logisch in elkaar overvloeien op een onverwachte manier.

Het eerste boek dat Jasmine schreef, schreef ze toen ze nog maar net kon schrijven. Het was een dagboek waarbij haar moeder haar soms hielp met het spellen van woorden. Jasmine bewaart het nog steeds in haar nachtkastje. “Ik kwam vandaag te laat op school. Dat vond ik leuk. Dat is zo eens wat anders.” zijn enkele zinnen uit het dagboek.

In 2022 publiceerde ze haar debuut Een nacht in een kooi. Het gaat over haar tijd in een gevangenis en hoe ze er beland is.
Momenteel schrijft ze aan het vervolg van dit boek en haar eerste kinderboek.

Over het boek:

Je werkt in een vreemd land en je veroorzaakt een ongeval.
Je wordt aangehouden en opgesloten in een overbevolkte cel.
Je weet niet voor hoelang.
Je baas, veel ouder dan jij, is stiekem ook je geliefde.
Maar is hij wel te vertrouwen? Zal hij je kunnen bevrijden?

Een nacht in een kooi is het waargebeurde verhaal van Jasmine, een jonge vrouw uit Merksplas. In de zomer van 2019 belandde ze onverhoeds in een Egyptische gevangenis. In haar eigen frisse stijl vertelt Jasmine hoe het zo ver kon komen, met humor en zelfspot.

En in vier talen, zoals dat in de werkelijkheid ook het geval was. Met, indien nodig, ook de vertaling erbij natuurlijk.

Dit is het literaire non-fictiedebuut van Jasmine Raeymaekers (22).

Mijn mening:

Een nacht in een kooi is het autobiografische verhaal van Jasmine die zoals zoveel jongvolwassenen naar het buitenland vertrekt om te werken. Zon, zee, strand… Alles is zo aanlokkelijk aan een warm land maar bij Jasmine kwam er een kink in de kabel die leidde tot opsluiting in een Egyptische gevangenis.

Mooie dromen kunnen bewaarheid worden… tot je een verkeerde handeling maakt in een tropisch land. De bureaucratie draait er vierkant in plaats van rond en als vrouw heb je zo goed als geen stem. Dit ondervond Jasmine aan den lijve.
Het optimisme en de vechtlust van deze jonge vrouw heeft er over gewaakt dat haar opsluitingstijd van korte duur was maar zal haar waarschijnlijk wel op tijd waarschuwen in de toekomst om zomaar bij een “helpende hand” in de wagen te stappen.

Een nacht in een kooi is Jasmines debuut. Ze heeft een sterk verhaal neergezet dat vlot leesbaar is omwille van de luchtige ondertoon dat ze gebruikt. Misschien dat het schrijven louterend werkte want haar tijd in de Egyptische gevangenis zal haar achteraf toch wel slapeloze nachten bezorgd hebben. Maar het kon haar er toch niet van weerhouden om achteraf terug naar Egypte af te reizen.
Mooi debuut.

Rating: 3,5/5

Een nacht in een kooi koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com

Plaats een reactie