Recensies

Recensie Helmgras

Helmgras

Annette van Rijn

Algemene informatie:

Auteur: Annette van Rijn
Titel: Helmgras
ISBN: 9789493245556
Uitgeverij: Palmslag
Genre: Gedichten
Aantal pagina’s: 68
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 19 september 2022
Prijs: 15,95 €

Over de auteur:

Annette van Rijn (1982) groeide op in Noordwijk. Ze is getrouwd, moeder van twee kinderen en werkzaam als pedagogisch medewerkster binnen de kinderopvang. Daarnaast geniet zij van het wandelen met de hond, muziek en al het goede dat het leven haar te bieden heeft. Na Op ‘KOPP’, waarin zij afrekent met de nadelige gevolgen van een jeugd als KOPP-kind, is dit haar tweede bundel.

Over het boek:

Helmgras neemt je mee op een stuivende zoektocht naar een droge, warme plek langs het duin: de reconstructie van een leven. Zoals de zee een pol los spoelt, haar naar het zoete water brengt en daar opnieuw laat plakken.

Van gekte tot zin, van risico’s tot kansen en van opgeven tot kracht, overvleugelt dit verhaal het gevreesde beeld van een kansarme jeugd. Langs veelzijdige en ervaringsgerichte gedichten geeft het de stellige overtuiging weer dat iemand pas verloren is waar die dit zelf als waarheid ziet of zelf zo ervaart.

Al wens ik jou het zonnelicht,
je lach en ook je zegen
Toon mij vooral je waar gezicht
Want echt: ik kan daar tegen

Mijn mening:

Niettegenstaande ik een veellezer ben, zijn er bepaalde genres waar ik problemen mee heb. Eén ervan is fantasy/SF, de andere kortverhalen en gedichten. Wat daar de exacte reden toe is kan ik zelf niet uitleggen. Misschien ben ik té realistisch, ofwel heb ik te weinig fantasie. Wie zal het zeggen. Desalnietemin probeer ik wel uit mijn comfortzone te treden en geef ik deze genres af en toe wel de kans om mij te bekeren…

Helmgras vertelt een levensverhaal, van de eerste kennismaking tot een scheiding. De auteur heeft dit in gedichten neergepend. Gedichten die aan een leek voorbij gaan zonder te blijven hangen, dus ik. Mijn excuses.
Na nog eens opnieuw te lezen én te laten voorlezen, kreeg ik er toch een beetje meer voeling mee.
Deze gedichten zijn voor gevorderden dus wil ik de auteur niet onderdoen met een rating die haar niet past.
De engelstalige gedichten daarentegen kon ik echt wel smaken en die vond ik mooi verwoord. Eén gedicht was voor mij onleesbaar aangezien ik het in een dialect geschreven was (waarschijnlijk uit Oud Noordwijk).

Rating: 3/5

Helmgras koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Uitgeverij Palmslag

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s