Blogtour·Recensies

Blogtour

Voordat alles beter werd

Rosemarijn Milo

Algemene informatie:

Auteur: Rosemarijn Milo
Titel: Voordat alles beter wrd
ISBN: 9789493240940
Uitgeverij: U2pi BV
Genre: roman, lgbtq
Aantal pagina’s: 286
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 12 april 2022
Prijs: 19,95 €

Over de auteur:

Rosemarijn Milo dacht aanvankelijk dat zij celliste zou worden, maar ging na haar conservatorium­opleiding rechten studeren. Zij werd advocaat en rechter. Tegen het einde van haar juridische loopbaan is ze definitief in Frankrijk gaan wonen, waar ze nog een aantal jaren heeft gewerkt als juridisch vertaalster om ten slotte schrijfster te worden. Zij publiceerde eerder Brieven uit La Dominance (2012), Een vervlogen droom – verslag van een te kort leven (2019), Het hoge woord – vijf vrouwen en een familiegeheim (2020), Eén jaar uit het leven van P.M.C.J.S. – jaar van honger en muziek (2021) en Hopeloos verliefd op Frankrijk! (maart 2022).

Over het boek:

Voordat alles beter werd is een tragikomedie tegen de achtergrond van het Amsterdam van de negentiger jaren, toen de aidsepidemie voorpaginanieuws was. Vier jonge mensen proberen gezamenlijk te ontsnappen aan discriminatie en aids. Zij denken daarvoor een ongebruikelijke oplossing te hebben gevonden. Misschien zijn ze daarin wel geslaagd, maar er is geen ontsnappen aan alle andere problemen die zij op hun pad vinden. Iedere oplossing brengt een nieuwe probleem aan het licht en laagje voor laagje worden de conflicten en trauma’s uit het verleden blootgelegd. Zal het kaartenhuis instorten?

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=F0C65CF849964FCE4C426A75AC9920A8

Mijn mening:

Opgegroeid zijn in het aidstijdperk geeft je een voordeel in het lezen van een verhaal dat zich in de beginjaren ’90 afspeelt. Dit was voor mij ook de reden waarom ik Voordat alles beter werd wou lezen.

Paul en Floor, Lisette en Steef, een viertal dat omwille van de nodige vooroordelen beslissen samen te gaan wonen. Hiermee denken ze een oplossing gevonden te hebben om een ‘normaal’ leven te leiden. Maar het leven is onvoorspelbaar en loopt gewoonlijk niet zoals je zelf gepland had.

Niettegenstaande het zware onderwerp, aids, brengt de auteur het verhaal luchtig over. Maar niet alleen het virus maar ook alle verdere ongemakken die de vrienden samen doormaken zoals discriminatie, rouw, abortus, eenzaamheid… komen in het verhaal aan bod. En als lezer geraak je verweven met de personages waardoor je hun denkpistes begrijpt.
Voor een jongere generatie is het misschien onbegrijpelijk dat homoseksualiteit en de aanvaarding er om heen zo’n drama’s teweeg kan brengen maar geloof me, voor alles beter werd, heeft deze gemeenschap zwaar moeten vechten voor de rechten die ze nu hebben.
En voor alles beter werd zijn er heel wat slachtoffers gevallen, niet alleen door aids maar ook door andere factoren waardoor deze gemeenschap niet aanvaard werd zoals elk normaal levend wezen.

Voordat alles beter werd is een aangrijpend verhaal dat door middel van brieven en gedachten luchtiger over komt.

Rating: 3,5/5

Voordat alles beter werd koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s