Leesfragment·Recensies

Recensie Noorderlicht

Noorderlicht

Mariska Overman

Algemene informatie:

Auteur: Mariska Overman
Titel: Noorderlicht
ISBN: 9789461094766
Uitgeverij: De Crime Compagnie
Genre: psychologische thriller
Aantal pagina’s: 300
Uitgave: paperback
Verschijningsdatum: 2 februari 2021
Prijs: 18,95 €

Over de auteur(s):

Mariska Overman (1970) debuteerde in 2017 met Hoofdzaak, de start van een serie rondom ex-rechercheur en overledenenverzorger Isabel Dieudonné. Het tweede deel, Voltooid (2018), ontving maar liefst vier sterren in de beruchte VN Thrillergids. Ook het derde deel, Verdoemd (2019), werd goed ontvangen door lezers en recensenten.
In de zomer van 2019 verscheen haar eerste Kobo Original: Het geheim van Grace. Hiermee slaat ze een andere weg in. Dit verhaal is te omschrijven als een feelgoodmysterie, gebaseerd op historie en folklore, en met een vleugje bovennatuurlijke spanning. Het speelt zich af in het duistere en magische Ierland. Om het zo authentiek mogelijk te laten zijn, is Mariska op alle plaatsen die in het boek voorkomen, zelf geweest. Lees het verhaal, en je waant je in Ierland.
Schrijven is Mariska’s voornaamste bezigheid, daarnaast runt ze met haar man Bureau MORBidee, een advies- en communicatiebureau met als missie ‘de dood bespreekbaar maken’.
Mariska woont in het prachtige Twente, heeft twee kinderen, een man en een lieve kat, en ze schrijft op het moment van uitkomen van deze bundel aan een historische roman. En aan een kinderboek. En aan een blog. En aan een kort verhaal…. Kortom, Mariska schrijft, en dat blijft ze nog wel even doen.

Lees meer over Mariska op:
www.mariskaoverman.nl
Twitter of Facebook

Over het boek:

Vier mensen zoeken een slachtoffer. Iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken.

Noor is Nederlands. Frode is Deens. Magnus is Engels. Katja is Duits. Ze hebben elkaar ontmoet op een online literair forum. Een van hen had een idee. Nu bevinden ze zich op een zeilschip in de ijzige winterkou van Noorwegen. Net als de andere passagiers zijn ze op zoek naar het befaamde noorderlicht. Maar ze zijn ook op zoek naar een slachtoffer: iemand moet dood. Dat hebben ze afgesproken. Maar zo simpel blijkt het niet te zijn.

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=0030284E59D1F5E44442E317B47F8349

Mijn mening:

Een kleurrijk Noors dorpje met op de achtergrond het noorderlicht en vooraan prachtig – maar ijskoud – water. Deze cover voert je onmiddellijk mee naar het koude Noorden, met name Noorwegen.
Vier mensen, Noor, Magnus, Frode en Katja leren elkaar via een literair forum kennen. Al snel gaan ze boeken lezen en ze met elkaar bespreken tot één van hen Moord en misdaad van Dostojevski voorstelt. Dit boek grijpt hen allemaal aan en de vraagt rijst: zou je iemand kunnen vermoorden en ga je je schuldig voelen?
Na enkele jaren heeft het viertal een reis geboekt en zijn ze er van overtuigd dat iemand op de trip vermoord gaat worden…

Een goed uitgedokterd plot waar alle elementen voor een goede thriller aanwezig is. Een plot dat uitnodigt om verder te lezen aangezien je wil weten of het viertal de daad bij het woord gaat stellen, maar nog meer omdat je wil weten wat voor psychisch effect dit gaat hebben op hen.
Een constante spanningslijn loopt door het verhaal en laat je aandacht niet los. Al snel heb je een eigen voorkeur voor een personage of meerdere maar door de plottwisten moet je iedere keer terug bijsturen.
Niettegenstaande het originele verhaal kon ik mij niet ontdoen van een Agatha Christie-gevoel. Met verschillende personen op een zeilschip, gaat er wel of niet een moord gebeuren en wie gaat de moord plegen.
Al bij al is Noorderlicht een sterk verhaal dat vlot leest en aangenaam geschreven is maar bovenal een zeer sterk psychologisch aspect heeft.

Rating: 4/5

Noorderlicht koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bazarow.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s