Leesfragment·Recensies

Recensie: Koken doe je zo!

Koken doe je zo!

Arthur Le Caisne

0000327313_Koken_doe_je_zo_0_0

Algemene informatie:

Auteur: Arthur Le Caisne
Titel: Koken doe je zo!
Originele titel: Pourquoi les spaghetti bolognese n’existent pas?
Vertaald door: Ingrid Buthod & Akkie de Jong
ISBN: 9789461432247
Genre: culinaire non-fictie, kookboek
Uitgeverij: Good Cook
Aantal pagina’s: 240 pagina’s
Uitgave: hardcover

Over de auteur:

Arthur le Caisne is kookboekenauteur, illustrator en ontwerper. Hij is gespecialiseerd in het schrijven van handboeken voor de thuiskok. Voor zijn boeken raadpleegt hij gerenommeerde slagers, kruideniers, kaasmakers, chef-koks en zelfs wetenschappers om vervolgens het geleerde in een duidelijke taal die voor iedereen te begrijpen is te beschrijven, getint met humor. Als groot liefhebber van koken én levensgenieter begrijpt hij graag ‘hoe het werkt’ in de keuken.

Over het boek:

Iedere thuiskok met enige ambitie heeft de hang naar perfectie in de keuken: van een mooi gegaarde Bressekip, een kaasfondue met de juiste consistentie tot en met het uitserveren van het ultieme meergangenmenu voor vrienden en familie. Maar hoe doe je dat? Voor alle keukenprinsen en -prinsessen in spé is dit hét boek dat antwoord geeft op veelgestelde vragen in de keuken.

Koken doe je zo! is een mooi geïllustreerd en praktisch handboek en geeft 700 tips, trucs en wetenswaardigheden om je keukenskills te perfectioneren. Van het bereiden van perfecte bouillons en fonds tot en met altijd geslaagde soufflés. Leer de diverse snijtechnieken, de bereiding van diverse sauzen tot en met het klaarmaken van kreeft en het perfect gepocheerde eitje. Van diverse kooktechnieken tot en met het gebruik van de juiste keukenapparatuur en ingrediënten.

Koken doe je zo! maakt inzichtelijk hoe kookprocessen werken en leert je daarmee de chemie (en magie!) in je keuken te begrijpen. Of je nu een beginnend of gevorderd thuiskok bent: met dit overzichtelijke keukenhandboek kan iedereen aan de slag!

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=0030284E59D1F5E4E1827F1CC318300D

Mijn mening:

Hét handboek voor in de keuken!

Voor diegenen die dagelijks in de keuken staan is koken een routine. We hoeven er niet bij na te denken wanneer de aardappels gaar zijn, hoeveel kruiden we moeten gebruiken op vlees of groenten, hoe lang een stuk vlees van een kilo in de oven moet garen. Het is een automatisme geworden. En als je net als ik reeds meer dan 40 jaar kookt, denk je dat je wel weet met wat je bezig bent in de keuken. Daarom dat ik benieuwd was naar het boek Koken doe je zo! Misschien kon ik er nog wel iets van opsteken.

Niet het stopwoordje van de auteur maar het beginwoordje “Waarom” vergezelt vraag na vraag in deze informatieve vraagbaak die je alles maar ook alles over voedsel en de bereiding ervan voorschotelt.

Waarom zeggen ze dat je slim wordt van vis?
Waarom kun je beter olie op het eten strijken dan in de pan doen?
Waarom moet je nooit eetstokjes in een kom rijst steken?
Waarom moet je huilen als je uien snippert?

Waarom moet je eieren niet in de koelkast bewaren?
Waarom helpt water niet als je tong in brand staat?

Waarom kan je geen puree maken van nieuwe aardappels?
Waarom is rundvlees vetter dan varkensvlees?

Waarom wordt melk soms moeilijker te verteren als je ouder wordt?

Zoals iedere kok begint de handleiding van een keuken bij het gereedschap dat je bij koken nodig hebt. De auteur heeft diezelfde indeling gebruikt. Welke spatel gebruik je waar en wanneer? Een houten, een inoxen? Eentje met een gat in of zonder? Waarom?
Hierop schakelt hij over op de basisingrediënten waarna we overstappen over allerlei weetjes over zuivelproducten, rijst en pasta, vlees, vis en groente om te eindigen met de voorbereiding en de bereiding van een maaltijd.

Honderden vragen worden beantwoordt in dit naslagwerk, dat geen enkele seconde verveelt of vermoeit. Als een spons zuig je alle nieuwe informatie op waarbij je bij sommige dingen grote ogen trekt of je wenkbrauwen fronst. Maar iedere vraag is interessant en heeft een nog interessanter antwoord.

Denk je dat je een weetal op keukengebied bent? Denk dan nog maar eens nadat je deze keukenencyclopedie hebt dichtgeslagen.

Rating: 5/5

Koken doe je zo! koop je bij je favoriete boekhandel of online via:

Bol.com
Bookspot.be
Bazarow.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s