Leesfragment·Recensies

Recensie: Natan Z.

Natan Z.

Arjan Alberts

0000288639_Natan_Z

Algemene info:

Auteur(s): Arjan Alberts
Titel: Natan Z.
ISBN: 9789401610186
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Genre: psychologische thriller
Pagina’s: 288
Uitgave: paperback

Over de auteur:

Arjan Alberts (1975) is schrijver en jurist. Hij werkte zeventien jaar voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid. De laatste jaren was hij als coördinerend inspecteur verantwoordelijk voor incidentonderzoek in gevangenissen en tbs-klinieken. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen juridisch adviesbureau.

Over het boek:

Een levensgevaarlijk spel tussen een seriemoordenaar en zijn sociotherapeute…

Acht moeders van jonge kinderen zijn om het leven gebracht. Ieder van hen leed aan een ongeneeslijke ziekte. De dader, Natan Z., zit veilig in een kliniek, maar dreigt door een fout van Justitie vroegtijdig vrij te komen. Tijdens het proces doet zijn advocaat Reinier een gruwelijke ontdekking.
Tegelijkertijd neemt de jonge therapeute Suus levensgevaarlijke risico’s op de afdeling waar Natan vastzit en werkt Hannah, echtgenote van Reinier en een bekende schrijfster, in de Franse Alpen aan haar nieuwe roman… over Natan. In het afgelegen landhuis ontdekt ze iets dat ieders voorstellingsvermogen te boven gaat.

Arjan Alberts brengt met deze bloedstollende thriller de lezer in het hart van een tbs-kliniek, in een zenuwslopende rechtszaak en in een draaikolk rondom een seriemoordenaar wiens verwrongen karakter ondoorgrondelijk lijkt…

Hij wilde alleen maar macht, hij wilde haar kwetsbaar zien, dat is waar hij van genoot. Van de vernedering, van de controle die hij over haar had. Hij had maar één doel en dat was dat ze opnieuw zou falen. Maar ze zou niet falen.

Leesfragment:

https://issuu.com/xanderuitgevers/docs/9789401610186_natan_z

Mijn mening:

Op 7-jarige leeftijd komt Suus in contact met de narcistische Natan Z. als hij haar moeder en broertje vermoord. 15 jaar lang heeft ze naar de dag geleefd om wraak te nemen en haar plan uit te voeren zodat zij het volgende perfecte slachtoffer kan zijn.
En die kans wordt nog reëler als Peter, haar diensthoofd, haar carte blanche geeft om zo dicht mogelijk bij Natan te komen.
Maar op afdeling Zebra van de tbs-kliniek is er veel meer aan de hand… Druggebruik en interne prostitutie waarbij de naam van het afdelingshoofd Peter valt maar waarbij Natan ook een rol zou spelen. En blijkt dat Suus bevordert is tot de persoonlijke sociotherapeute van Natan.

In het begin van het boek wordt het verhaal tussen Suus en Natan verteld enerzijds. Anderzijds dat van Hannah en Reinier. Gaandeweg versmelten deze verhalen zich tot één geheel waarbij je het boek nagelbijtend beëindigt.
De manier waarop de auteur Natan beschrijft, geeft je al een ongemakkelijk gevoel en kippenvel. Het verhaal zelf kruipt zeer snel onder je huid en geeft je het gevoel of je steeds achterom moet kijken.
Wat opmerkelijk in dit boek is, zijn de doofpotaffaires. Je hoeft niet blind of doof te zijn dat dit een fenomeen is dat al eeuwen gebeurt. Ten koste van wie of wat? En doe je dit terwijl het zonneklaar is dat iemand schuldig is? Hoe noem je die personen dan die meewerken aan het toedekken van moorden door een ziekelijke geest?

Natan Z. is een zeer sterk debuut en ik hoop dat Arjan Alberts nog meer van zulke psychologische sujetten in zijn volgende boeken gaat verwerken.

Rating: 4/5

Natan Z. koop je bij je favoriete boekhandel of online via

Bol.com
Bookspot.be
Proxis.com
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Een gedachte over “Recensie: Natan Z.

Plaats een reactie