Leesfragment·Recensies

Jeugdboekenweek 2018

Katvis

Tjibbe Veldkamp

0000281954_Katvis.jpg
Algemene info:

Auteur(s): Tjibbe Veldkamp
Illustraties: Maartje Kuiper
ISBN: 9789021414317
Uitgeverij: Querido
Genre: jeugdboek, 10+
Pagina’s: 126
Uitgave: hardcover

Over de auteur(s):

Tjibbe Veldkamp is zeer succesvol met onder meer de boeken over Agent en Boef en die over Bert en Bart (Kinderboekenweekgeschenk). Kom uit die kraan! werd in 2016 bekroond met een Zilveren Griffel. Tiffany Dop is zijn laatste jeugdroman, waarvoor hij ook een Griffel ontving.

Over het boek:

Ate heeft online een vriend: Baptiste. Baptiste is illegaal in België en Ate legaal in Nederland, maar ze houden van dezelfde youtubers en whatsappen elke dag. Wanneer Baptiste op een dag appt dat hij uit geldnood zijn telefoon moet verkopen weet Ate een oplossing: hij gaat hem zijn oude Samsung brengen. Ate neemt stiekem de trein naar Brussel. Voor hij op de afgesproken plek aankomt wordt hij aangesproken door een meisje. Ze beweert dat zij Baptiste is en, alsof dat nog niet erg genoeg is, dat Ate gezocht wordt door Brusselse gangsters. Ze stelt hem een deal voor: als hij haar meeneemt naar Nederland, helpt zij hem weg te komen uit Brussel. Kan hij haar vertrouwen?

Leesfragment:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=8D1FDB6E0DB24D58A5D14BBBB6194536

Mijn mening:

Definitie: Kat-vis (de; m, v; meervous: katvissen) iemand die zich online voordoet als een ander individu: Hij is een katvis, hij is een bedrieger; hij is gekatvist, hij is misleid; naar de gelijknamige MTV-serie en documentaire Catfish.

Ate is een eenzaat. Gaat naar school maar zijn moeder merkt nooit iets van vrienden op. Online heeft hij wel een allerbeste vriend, Baptiste. Nadat Baptiste Ate laat weten dat hij zijn mobiel moet verkopen beslist Ate naar Brussel af te reizen met de trein om hem te ontmoeten. Maar op het station wordt hij reeds opgewacht door ‘Lasergirl’ die beweert dat hij moet oppassen voor Baptiste die Baptiste niet lijkt te zijn.

Internet heeft zoveel vallen klaar voor naïeve mensen of kinderen en/of pubers die graag online zijn.
Buiten cyberpesten en sexting is catfishen ook een internetgevaar.
Met Katvis wordt de nadruk gelegd op het catfishen waarbij iemand zich voordoet als iemand anders om de andere op te lichten.

Katvis is een razend spannend verhaal over valse vrienden, echte gangsters en een kip genaamd Beyoncé.
Een leuk verteld verhaal met een heel duidelijke boodschap naar jongeren toe dat niet alles wat het internet je voorschotelt niet altijd de waarheid is.

Rating: 4/5

Katvis koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Youbedo.com
Proxis.com
Bookspot.be
Libris.nl
Bruna.nl
Ako.nl
Paagman.nl
Standaardboekhandel.be

Kinderboeken algemeen lancering

9 gedachten over “Jeugdboekenweek 2018

  1. Ik heb hier mee in mijn handen gestaan in de boekwinkel, maar toch maar weer weggelegd. Het leek me eigenlijk vooral een naar verhaal. Maar blijkbaar toch wel de moeite waard begrijp ik nu. Ik zet hem weer op mijn lijstje. Op zich zijn mijn kinderen hier nog net wat te klein voor, maar ik lees zelf ook graag dit soort jeugdboeken.

    Geliked door 1 persoon

  2. Klinkt goed. Heb destijds genoten Bert en Bart. Heerlijk om aan neefjes voor te lezen (en zo als volwassene een goed excuus te hebben om een kinderboek te lezen).

    Geliked door 1 persoon

  3. Wat goed! Dit klinkt als een goed boek en nog belangrijker, een boek met een belangrijke message. Natuurlijk wil je geloven dat het glas halfvol is, feit blijft dat je ook gewoon logisch moet blijven nadenken en uitkijken. Goede tip!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie