Recensies


Verhalenbundel

Duizend-en-één nachtmerries

Rodaan Al Galidi

Algemene info: 

Auteur(s): Rodaan Al Galidi
Titel: Duizend-en-één nachtmerries
ISBN: 9789491921407
Uitgeverij: Jurgen Maas (distributie Epo)
Genre: verhalenbundel
Uitgave: paperback
Pagina’s: 173

a
Over de auteur(s): 

odaan Al Galidi is schrijver en dichter. Hij is afkomstig uit Irak en woont sinds 1998 in Nederland. Omdat hij in eerste instantie hier niet naar school mocht, heeft hij zichzelf Nederlands leren lezen en schrijven. Sindsdien publiceerde hij zes romans en acht dichtbundels.

De bundel De herfst van Zorro (2007) stond op de shortlist van de VSB Poëzieprijs, evenals recentelijk Koelkastlicht (2016). De roman Dorstige Rivier (2009) stond op die van de BNG Nieuwe Literatuurprijs en De autist en de postduif (2011) werd bekroond met de prestigieuze Europese Unie Prijs voor de Letteren. Voor zijn succesvolle roman Hoe ik talent voor het leven kreeg (2016) putte hij uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker.

a
Over het boek: 

Duizend-en-een nachtmerries wordt door bijna evenveel verschillende personages bevolkt, met hun kleine en grote verhalen, levensvragen, twijfels, irrationele angsten en verlangens.

Geen enkel dagelijks verhaal is alledaags, bewijst Rodaan Al Galidi met deze bundel korte verhalen, waarin hij het kleine uitvergroot en op bezoek gaat bij de Nederlanders die hij inmiddels zo goed kent. Toch weten ze hem nog steeds keer op keer te verwonderen – hem, en soms ook de nieuwe inwoners van Nederland. Hoe kijken zij naar elkaar, en wat voor verrassende ontmoetingen levert dat soms op?

Dit boek gaat over terreur en sleur, maakt een reis van mens tot mens, laat je lachend lezen, bevragen, hier en daar antwoorden. En misschien kom je wel jezelf tegen.

Mededeling ter geruststelling

Beste lezer,
Wees gerust. De personages in dit boek zijn in het echt niet gestorven of gedood. Ze leven nog en de schrijver heeft hun allen een exemplaar van dit boek geschonken als bedankje, omdat hij hen mocht gebruiken ter inspiratie voor zijn verhalen. Hij heeft hen niet laten sterven aan het einde van de verhalen omdat hun levens te saai waren en alleen hun dood die van de nodige spanning voorzag, maar omdat de schrijver – misschien moet ik vermelden dat ik dat ben – niet over het talent beschikt om hun levens spannender voor te stellen zónder hun dood. Overigens bestaat een aantal van hen ook helemaal niet, behalve in de verhalen. Dus wees gerust.
Rodaan

Nog een mededeling ter geruststelling

Echt, geen zorgen. Ondanks wat de titel kan doen vermoeden, hier geen nodeloze gruwel of uitvergrote horror. Geen bloedstollende, afschuwwekkende verhalen die u van de slaap beroven in Duizend-en-een nachtmerries – die ziet u immers al genoeg in het nieuws. Jullie kennen Rodaan toch. Dus wees gerust. – De uitgever

a
Mijn mening:

Een jaar geleden zat ik in de auto en op de radio was een interview met een auteur. Dan zijn mijn oren ineens gespitst op de spreker en al de rest in de auto is bijzaak. Niet schrikken, ik ben maar een passagier en niet de chauffeur, dus ik mag me met zoveel andere dingen bezighouden als ik wil in de auto.
Een heel grappig interview en het thema van het boek sprak me dan ook onmiddellijk aan. Auteur van dienst was Rodaan Al Galidi die zijn boek Hoe ik talent voor het leven kreeg aanprees. Vanaf de eerste letter was ik verkocht aan zijn schrijven. Wat later kwam zijn gedichtenbundel Koelkastlicht uit en enkele maanden geleden kwam Duizend-en-één nachtmerries op de markt.

Een bundel korte verhalen volledig uit het leven gegrepen. Soms droevig (niet te), soms grappig, maar veeleer een spiegel die ons voorgehouden wordt. Het voelt (soms) alsof Rodaan de lezer een beetje op de vingers tikt om het leven zo snel aan ons voorbij te laten gaan zonder te “zien”.

Met plezier heb ik ieder verhaal met aandacht gelezen en ieder verhaal liet me verwonderd achter hoe welbespraakt deze man van Irakese afkomst wel is. Zoals enkelen maar gegeven is, een echte storyteller.
a

Rating: 4/5

Duizend-en-één nachtmerries koop je bij je lokale boekhandel of online via

Uitgeverij Jurgen Maas
Epo distributie
Bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Proxis.com
Eci.be
Standaard Boekhandel

 

 

 

Een gedachte over “

Plaats een reactie