Leesfragment·Recensies


Inspiratie voor de beste smaakcombinaties en culinaire creativiteit

Smaakvrienden

Angélique Schmeinck

Algemene info: 

Auteur: Angélique Schmeinck
Titel: Smaakvrienden
ISBN: 9789045212968
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Genre: non-fictie, culinair
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 304

a
Over de auteur: 

Nederland telt slechts twee vrouwelijke SVH Meesterkoks en één daarvan is Angélique Schmeinck. Jarenlang was ze bewaakster van een Michelinster, om zich nu vooral te richten tot lezers, luisteraars en luchtreizigers. Met haar CuliAir Luchtballon Restaurant is ze vooral bedenker van culinaire avonturen.
Daarnaast is Angélique een van de vaste gezichten van 24Kitchen Television waar zij ondermeer het programma Impress your Friends presenteert.

a
Over het boek: 

Smaakvrienden is een inspiratiemethode die toegang geeft tot een wereld van smaakcombinaties. Aan de hand van overzichtelijke mindmaps die de relaties tussen ingrediënten en producten weergeven, ontdek en creëer je keer op keer jouw volgende unieke gerecht. Het principe van Smaakvrienden is dat elk ingrediënt of product zijn eigen favoriete relaties met andere ingrediënten heeft. Neem nou de tomaat. Iedereen weet al jaren dat die dikke vrienden is met mozzarella, basilicum en olijfolie. En zo is appel met bleekselderij en noten ook een bekende combinatie. Maar er zijn tal van ingrediënten, en vooral bereidingen, waarvan minder bekend is met wie ze een vaste vriendschap hebben opgebouwd.
a

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=71D824BD9685ECAFCC979E056C3119D0 

a
Mijn mening:

Heb je ook al eens gehad dat je voor de ijskast staat en bekijkt wat je die avond weer uit je mouw moet toveren? Je ziet de kip, je ziet de champignons, je ziet nog andere groenten… en dan begint er een radertje in je hersenen te draaien. Wat past bij wat? Waar ga ik geen flater mee slaan? Gaat deze combinatie echt wel samen? Op dat moment ben je bezig met foodpairing. Mooi woord hé, klinkt een beetje zoals mensen aan elkaar koppelen maar die hoeven gelukkig niet in de pan.

Iedere tv-kok spoort elke amateurkok aan om te experimenteren met voedsel. Stap van dat gerecht af dat je moeder of grootmoeder al tig keer voor jou gemaakt heeft en zet iets nieuw en gedurfd op tafel. Met Smaakvrienden moet je niet ver zoeken om de juiste combinaties te vinden.

Elk ingrediënt kent een verhaal
Een herinnering
Een gevoel
Een betekenis
Elk gerecht kent een tijdloos ogenblik…

Of het nu over groente, fruit, vis, vlees, zuivel, graanproducten, kooktechnieken of smaken gaat, je vindt het allemaal terug in de smaakcombinaties van dit boek.

Iedereen weet al dat mevrouw tomaat verzot is op meneer basilicum, of dat dat overheerlijke stronkje witlof het best smaakt met een sappig appeltje. Maar wat dacht je van een gegrilde aubergine met gepofte rode paprika, basilicum en mozzarella. Of een cheesecake van gorgonzola en blauwe bessencompote. Je kan het zo gek nog niet bedenken of je brengt een culinaire sensatie op tafel.

Voor mij is dit weer een musthave-boek dat ontelbare keren gehanteerd gaat worden als ik weer eens een keertje een black-out voor mijn koelkast krijg en nood heb aan inspiratie.

 

Rating: 5/5

Smaakvrienden koop je bij je lokale boekhandel of online via

Karakter Uitgevers
Bol.com
Bruna.nl
Ako.nl
Libris.nl
Paagman.nl
Proxis.com
Eci.be
Standaardboekhandel.be 

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s