Recensies

Autobiografie van een vluchtelinge uit Bosnië 

Hoop doet leven 

Nada Golic

Algemene info: 

Auteur: Nada Golic
Titel: Hoop doet leven
ISBN: 9789402227000
Uitgeverij: Boekscout
Genre: autobiografie
Uitgave: ebook
Pagina’s: 132

a

Over de auteur: 

Nada Golic is in 1959 geboren in Zenica, een industriële stad in het centrum van Bosnië. In 1993 is ze gevlucht naar Nederland toen de oorlog in Bosnië in volle gang was. Nada is opgegroeid met muziek en de accordeon van mijn vader. Muziek maken en accordeon spelen hebben altijd een grote rol in haar leven gespeeld. Ze beschouwt Nederland inmiddels als haar thuisland en is ondanks alle tegenslagen optimistisch ingesteld gebleven.
a

Over het boek: 

Dit is een heftig levensverhaal. Jarenlang heeft Nada niets over haar  leven verteld, om zichzelf te beschermen. Niet over de oorlog en haar leven als vluchteling en zeker niet over de verslaving van haar zoon. Het mechanisme dat ons beschermt tegen al te nare herinneringen en traumatische gebeurtenissen heeft zijn werk te goed gedaan. Ook herinneringen aan mooie momenten en tijden van geluk zijn vervaagd. En nu is de tijd gekomen om haar verhaal terug te halen. Alle offers die gebracht zijn, verdienen het geboekstaafd te worden. Het thema hoop wordt gebruikt in het boek als een rode draad.


Mijn mening:

Nada is van geboorte Bosnische en een jonge moeder. Komende uit een warm gezin maakt ze snel kennis met een dominante partner die haar zowel psychisch als lichamelijk mishandeld. Uit deze relatie wordt een zoontje, Igor, geboren. Tijdens een hoog oplopende ruzie beslist Nada haar relatie de rug toe te keren.
Ondertussen breekt de oorlog in Bosnië uit en komt iedereen in een zwaar regime terecht dat wij ons niet kunnen inbeelden.

In haar boek probeert ze ons de vlucht naar Nederland, de ontberingen, de papierwinkel en al hetgeen zoveel andere vluchtelingen moeten meemaken, te beschrijven.
Eens ze het vluchtelingenstatuut heeft ontvangen, duiken er dan weer andere problemen op, met name dat haar zoon Igor een drugverslaafde geworden is.
Doorheen heel het verhaal blijft Nada verwoed haar best doen om voor alles en iedereen te strijden maar gaandeweg beseft ze ook dat ze niet steeds de controle in eigen handen kan houden. Een leerproces dat menig ouder dikwijls moet doorlopen en dat pijnlijk en zwaar kan zijn. 

Vanuit mijn werkkamertje in onze woning kijk ik uit over het Limburgse landschap. Vaak gaan mijn gedachten dan onwillekeurig terug naar alle gebeurtenissen die me hier hebben gebracht. Er zijn veel dingen om tevreden over te zijn, maar ik vraag me ook vaak af hoe mijn leven gelopen zou zijn als er geen oorlog was uitgebroken in mijn geboorteland. Zou mijn oudste zoon dan wel nog in de buurt wonen? Zou ik zelf in Grad zijn gebleven? Had ik dan een andere man dan Marko leren kennen? Zoveel vragen waar nooit een antwoord op zal komen. Ik ben nu al tweeëntwintig jaar in Nederland en ben dit land als mijn thuisland gaan beschouwen. Is het interessant en nuttig om terug te kijken hoe ik hier geraakt ben? Het antwoord luidt volmondig: ja. Ik realiseer me dat het niet makkelijk zal zijn alle belevenissen opnieuw door te maken. Ik ga dat toch doen. Alle offers die gebracht zijn, verdienen het om geboekstaafd te worden. Laten we beginnen.

Hoop doet leven is een relaas van een vluchtelinge die blijft geloven, positief ingesteld blijft en zondermeer blijft hopen.
Interpunctie is misschien wat minder maar aangezien het een nederlandstalig boek is dat uiteindelijk door iemand geschreven is die het nederlands heeft moeten aanleren, neem ik hier totaal geen notie van.
De vlucht uit Bosnië mocht van mij ook uitgebreider geweest zijn want ik ben er zeker van dat het onderweg zijn veel erger was dan Nada uiteindelijk beschrijft. Maar het voornaamste is dat je voelt dat de auteur dit boek met haar hart geschreven heeft
en dat dit voor haar misschien wel heel belangrijk heeft geweest.

aaa

Rating: 3,5/5

Hoop doet leven kan je kopen bij 

Boekscout
Bol.com

 

BlogSociety

 

 

 

 

Plaats een reactie