Met de groe(n)ten van Jon

Echt eten

Jonathan Karpathios

Algemene info: 

Auteur: Jonathan Karpathios
Titel: Echt eten
ISBN: 978 90 4520 433 8
Uitgeverij: Karakter
Genre: culinaire non-fictie
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 220
a

Over de auteur(s): 

Jonathan Karpathios is een Nederlands-Griekse chef, eigenaar van Restaurant Vork en Mes, ontwikkelaar van de vegetarische bitterbal: de Bieterbal, en bekend van diverse tv-programma’s en van zijn kookboeken over Echt Eten.

Website: jonathankarpathios.nl
a

Over het boek: 

In zijn boek Echt eten gaat Jonathan Karpathios terug naar de basis: wat is de bron van onze voeding? Wie zijn de mensen achter de producten en hoe worden ze gemaakt? Wat is het belang van goede ingrediënten en hoe volg je op eenvoudige wijze de smaak van de seizoenen?

Voor de recepten in Echt eten gebruikt Jonathan Karpathios ingrediënten die zonder kunstmatige toevoegingen tot stand zijn gekomen. Bovendien kookt hij met respect voor het dier, luisterend naar elk moment van het seizoen. In Echt eten kijk je mee over zijn schouder als hij op zoek gaat naar zijn leveranciers en vertelt hij je wat praktisch is om altijd op voorraad te hebben. Echt eten richt zich op de thuiskok en brengt die weer terug naar de essentie: koken met passie en smaak.

Met meer dan 120 recepten geeft het boek volop inspiratie om weer écht eten op tafel te zetten!
a

Inkijkexemplaar:

https://cbonline.boekhuis.nl/pls/cover/p_get_cover_fe?p_hash=71D824BD9685ECAFBDAD7B99491641D4


Mijn mening:

Juist op tijd viel dit boek op de mat. Mijn moestuin begint uit zijn voegen te barsten maar niet alles kan ineens geconsumeerd worden en niet alles is geschikt om in te vriezen. Jon Karpathios bracht me op enkele ideeën in zijn boek.

Ik ben geen boer. Ik ben geen teler. Ik probeer het gewoon en dat is best gemakkelijk. Je hoeft echt geen astronaut te zijn om een zaadje in de grond te stoppen en te zorgen dat er iets uitkomt. Als we allemaal lokaal onze producten in kopen of verbouwen, ontstaat er een vermindering van CO2, eten we gezonder, weet je weer wat je eet en je leert je boer kennen.

Ik hoop dat je met dit boek iets dichter bij de bron van eten te brengen. Want Echt Eten is afkomstig van de Aarde en zij heeft geen vertegenwoordiger.

Paginagrote foto’s laten je kennismaken met de natuur gezien door de lens van verschillende fotograven die meegewerkt hebben aan dit boek.

Jonathan Karpathios, chefkok, haalt zijn inspiratie uit de natuur. De vele basisrecepten geven je een andere kijk op de producten die in de winkel liggen en dagen je uit om op eenvoudige wijze zelf aan de slag te gaan met groenten en leert je je eigen voorraad aan te leggen van onbewerkte producten.
Aangezien Jon in zijn restaurant alleen met de beste producten wilde werken, besloot hij een eigen kwekerij op te zetten. En in dit boek raadt hij iedereen aan terug naar de bron te gaan en zelf te kweken zodat je weet wat er op je bord komt. Je eigen voorraad creëren zorgt voor een rijk gevoel.

Simpele basisrecepten om het teveel aan groenten in te maken of te wecken. Heerlijke dressings om je salades extra smaak te geven. Ook uiterst geschikt voor de vegetariër want het merendeel van de gerechten zijn vegetarisch.
Maar ook de kunst om groenten en kruiden te drogen wordt duidelijk uitgelegd. Invriezen, inleggen in zout, drankjes, chutneys, sauzen, jam en compotes, noem maar op… je vindt het allemaal terug in dit oerdegelijke boek.
Naast dit alles krijg je ook superlekkere en poepsimpele gerechten op je “bord” geserveerd.
Simpel maar overheerlijk omdat elk gerecht barst van de pure smaken die moeder natuur je aanbiedt als je je een beetje inspant om zelf te kweken.

Maar dit boek gaat niet alleen over groenten. Er wordt ook aandacht besteed aan zuivelproducten, honing om bij weg te dromen, granen, vlees van dieren die niet op hoopjes gekweekt worden in de meest erbarmelijke omstandigheden en verse visproducten.
Jon leert je dat eigenlijk bijna alles wat je op een wandeling tegenkomt, eetbaar is aan de hand van enkele unieke recepten.
Een heerlijk no nonsense-kookboek waarbij de natuur jouw menu bepaalt.

De daad bij het woord stellend, moesten mijn rode bietjes het bekopen met een inmaaksessie die ik uit dit boek haalde. Hierbij mijn foto’s.

aaa

Rating: 5/5

Echt eten kan je kopen bij je lokale boekhandel of bij

Karakter Uitgevers
Bol.com
Proxis.com

Ako.nl
Bruna.nl
Paagman.nl
Eci.be
Standaardboekhandel.be

BlogSociety

Geld verdienen met je blog?

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s