Tafels vol mezze

Souq

Nadia Zerouali & Merijn Tol

Algemene info:

Auteur: Nadia Zerouali & Marijn Tol
Titel:
Souq
Fotografie
: Ernie Enkelaar
Illustraties: Maaike Koorman
ISBN: 978 90 5956 722 1
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Genre: culinair
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 256
Prijs: 29,95 €
a

Over de auteurs:

Nadia Zerouali en Merijn Tol schrijven al jaren over de Arabisch-mediterrane keuken. Ze reisden door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten om de invloed van de Arabische keuken zelf te proeven en met lokale vrouwen in de keuken te koken.

Naast kookboekenschrijvers zijn ze culinair schrijvers, receptschrijvers en foodstylisten voor o.a. delicious. magazine en Foodies. Ook zijn ze bekend van hun kookshow op 24kitchen. Sinds 2015 hebben ze een eigen productlijn, Nadia & Merijn’s SOUQ.

Nadia & Merijn vind je ook terug op hun eigen website of facebookpagina.


Over het boek:

Stel je een zomerse zondagmiddag voor. In de schaduw zit je met familie en vrienden aan gedekte, lange tafels die vol heerlijke mezze staan. Van karaffen met arak en citroenlimonade, verse amandelen en schaaltjes zijdezachte hummus tot gefrituurde kibbehballetjes en tabouleh of fattoush. Mezze zijn koude en warme gerechtjes die de smaakpapillen verwennen en samen een maaltijd op zich vormen.

Nadia en Merijn geven in Souq ruim honderd recepten om een tafel te vullen met hun versie van mezzegastvrijheid: traditioneel maar met een eigentijdse twist. Behalve deze heerlijke recepten vind je in Souq ook persoonlijke anekdotes over familie, vrienden en herinneringen. De mezzetraditie staat gelijk aan gulheid, vrijgevigheid en gezelligheid – en dat zie en proef je terug in dit boek. Yalla!

a
Inkijkexemplaar:

http://www.fontaineuitgevers.nl/wp/wp-content/uploads/Souq_inkijkpaginas.pdf 

Extra info:

Op 9 mei geven beide auteurs een workshop én een diner in Gent.
Hier lees je er alles over en kan je je inschrijven.

a
Mijn mening:

Voor de Belgen en Nederlanders noemt het hapjes, voor de zuiderlingen tapas. De Midden-Oosterse variant noemen ze mezze. En dat zijn de dingen die mensen samenbrengt… al die kleine lekkere hapjes, fingerfood, om tijdens het keuvelen het extra aangenaam en gezellig te maken. Maar voor heel wat volkeren staat dit ook gelijk met gulheid, vrijgevigheid en gastvrijheid.

Souq wordt ingeleid met een stukje mezzecultuur en waar het woord vandaag komt.
Hoe begin je als europeaan aan een mezzetafel? Eerst en vooral door een voorraadkast aan te leggen vol oliën, specerijen, noten… Alle ingrediënten worden duidelijk uitgelegd in het boek, waar ze voor dienen en waar je ze eventueel kan verkrijgen.
En dan start het lekkere gedeelte van het boek.

Betoverende cocktails en limonades, koude mezze zoals humus en waraq einab (gevulde wijnbladeren). De warme mezze met niet alleen de klassiekers maar ook nieuwe favorieten, de grill voor kip- of vleesgerechten en als afsluiter waar geen enkel kookboek zonder kan, de desserten.
Heel veel aandacht is er gegeven voor gerechten met groenten, granen en peulvruchten die vlees een beetje op de achtergrond duwen maar waar je bij het proeven geen enkel gemis hebt.

De inspiratie druipt van de auteurspen op het papier naar onze smaakpapillen. Dit alles wordt bijgestaan door paginagrote foto’s waar de gezelligheid van afstraalt.
De midden-europese keuken heeft een prominente plaats gekregen tussen mijn typische Belgische gerechten door de ontdekking van Nadia’s en Merijns keuken.

a
Rating: 4,5/5

Souq koop je bij je lokale boekhandel of bij

Bol.com
Proxis.com
Ako.nl
Bruna.nl
Boekenwereld.nl
Libris.nl
ECI.be
Standaardboekhandel.be

BlogSociety

Geld verdienen met je blog?

Advertenties

2 gedachtes over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s