Recensies

L-Arbeiderspers

Gebaseerd op ware feiten

De spion

Paulo Coelho

paulo-coelho

Algemene info:

Auteur: Paulo Coelho
Titel: De spion
Originele titel: A Espiã
Vertaald door: Piet Janssen
ISBN: 9789029511346
Uitgeverij: De Arbeiderspers
Genre: historisch/waargebeurd
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 176
a

Over de auteur:

Paulo Coelho is een mondiaal gevierde schrijver. Hij is de auteur met de meeste volgers op social media.
Van zijn boeken, die verschijnen in 170 landen en 81 talen, zijn wereldwijd 210 miljoen exemplaren verkocht.

Een uitgebreide biblio vind je hier.
a

Over het boek:

De van oorsprong Friese Mata Hari (1876-1917) was de meest begeerde vrouw van haar tijd: een beroemde exotische danseres die omging met grootheden, in de grote Europese en Amerikaanse steden in de theaters stond en het publiek schokte en vervoerde met haar erotisch geladen optredens.

In De spion gebruikt Paulo Coelho zijn verbeeldingskracht om het even glamoureuze als tragische leven van Mata Hari te herscheppen. Haar moeilijke jeugd, haar ongelukkige huwelijk dat haar naar Nederlands-Indië voerde, de trieste lotgevallen van haar kinderen, haar komeetachtige opkomst als danseres, haar intieme omgang met hooggeplaatste militairen en politici die haar uiteindelijk op een beschuldiging van spionage en hoogverraad kwam te staan. Dit is het verhaal van een vrouw die de moed had zichzelf te bevrijden van het moralisme en het bekrompen burgerfatsoen van de vroege twintigste eeuw.

a
Inkijkexemplaar:

https://www.bol.com/nl/rnwy/productPage/preview/pdf.html?productId=9200000061647092

Onschuldig? Misschien is dat niet het juiste woord. Onschuldig ben ik nooit geweest, sinds ik voet heb gezet in deze stad waar ik zo van hou. Ik dacht dat ik mensen die uit waren op staatsgeheimen, kon manipuleren, ik dacht dat Duitsers, Fransen, Engelsen of Spanjaarden geen van allen ooit mijn persoon zouden weerstaan – maar uiteindelijk was ik de gemanipuleerde. – Mata Hari in De spion

a
Mijn mening:

Een prachtig kleurgegradueerde cover met het ons alom gekende beeld van Mata Hari siert het boek van Paula Coelho, De spion.
De quote Mata Hari. Haar enige fout was dat ze een vrije en onafhankelijke vrouw was. spreekt voor zich.

Veel uitleggen over wie Mata Hari was zal ik niet moeten want iedereen weet wel wie ze was. De auteur beschrijft in dagboekvorm heel beknopt hoe ze van een gewoon meisje uit Leeuwarden tot een vermeende dubbelspion bestempeld werd.
Verliefd geworden op Parijs en al haar pracht en praal neemt Margaretha Zelle, Mata Hari’s echte naam, geen genoegen met minder en waar zij denkt dat ze de mannen in haar leven manipuleerde, werd uiteindelijk zijzelf gemanipuleerd in een rol waarbij nog steeds geen duidelijk bewijs is of ze hier wel deel van heeft uitgemaakt.

Geen dik boek maar niettemin met de duidelijke stempel van Paulo Coelho’s schrijfkunst, lees je dit boek in een paar uren uit.

Ik heb alleen nog zo een klein spijtpuntje waar ik niet uitraak: moesten we medeleven hebben of niet met de gang van zaken? Waar Mata Hari eens verafgood werd, werd ze even snel verguisd. Misschien omwille van haar hoogmoed of om haar zelfbehoud… wie weet. Ze was duidelijk een slachtoffer van een zeer besproken periode in de geschiedenis, die de auteur op zijn gekende manier op papier heeft gezet.
a

Rating: 3,5/5

Boeklovers

Bekijk op bol.com

Geld verdienen met je blog?

SALE, tot 70% korting

2 gedachten over “

Plaats een reactie