logo-van halewyck

l-forte-culinair


52 soepen

Ylva Bergqvist

ylva-bergqvist-1
Algemene info: 

Auteur: Ylva Bergqvist
Titel: 52 soepen
Originele titel: 52 soppor
Vertaald door: Karin van der Tuin
Fotografie: Daniel Ohlsson
ISBN: 9789491853104
Uitgeverij: Van Halewyck – Forte Uitgevers
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 140
Genre: non-fictie, culinair
a

Over de auteur(s): 

Ylva Bergqvist is kok en econoom. Sinds tien jaar werkt ze als culinair publicist, foodstylist en recept-ontwikkelaar. Zij heeft meer dan 1000 recepten ontwikkeld voor diverse bedrijven en kranten.
Dit is haar eerste kookboek.
a

Over het boek: 

Soep maakt een comeback als een slimme en voedzame maaltijd!

Soep is verwarmend, gemakkelijk te bereiden, vaak licht, altijd smaakvol en biedt de mogelijkheid om eindeloos te variëren. In dit boek vind je 52 verrassende en heerlijke soep recepten: voor elke week één! De meeste soepen zijn snel te maken en uitermate geschikt als doordeweekse maaltijd. In dit boek vind je vegetarische recepten, klassiekers met een twist, zomerse soepen, groentesoepen met erwten, tomaat, spinazie, asperges en champignons. Maar ook meer exotische soepen als misosoep met gefrituurde tofu en bonen of Spaanse aardappelsoep met amandelen, broccolisoep met citroen en knapperige bacon of Italiaanse kippensoep.
Een speciaal hoofdstuk is gewijd aan het bijbehorende brood met dips en toppings om je soepmaaltijd compleet te maken.

naamloos

aaa
Mijn mening:

Alle dagen koken is op zondag soms teveel. Daarom heb ik al jaren zondag tot soepdag gepromoveerd. Want soep gaat er altijd in, of het nu warm of koud buiten is, een kom soep doet deugd. Gezond, weinig calorieën maar toch voedzaam.
52 soepen van Ylva Bergqvist leek me dus een ideaal boek om eens uit te pluizen en uit te proberen.

Vegetarische soepen voor een groenere week, makkelijke soepen voor als je haast hebt, maaltijdsoepen met vlees en vis, beroemde soepen met een moderne draai tot uitgebreide soepen voor een groter gezelschap… ze komen allemaal aan bod in dit boek. Met als extra recepten voor smakelijke smeersels en vullende broodjes. Je soepdag kan niet meer stuk.
Mooie uitnodigende foto’s en een duidelijke beschrijving van het gerecht maken dit boek zeer gebruiksvriendelijk. En zoals ik altijd tegen mijn kinderen zei… als je kan lezen, kan je koken. Niets moeilijk aan.

Natuurlijk blijft zo’n boek niet alleen beperkt tot lezen en uitpluizen maar worden er ook gerechten uit geprobeerd, geproefd en lekker of minder lekker bevonden. Mijn vriend, een soepliefhebber bij uitstek, mocht dus proefkonijn spelen bij het testen van de Marokkaanse kikkererwtensoep met bulgur en lamsgehaktballen.

wp_20160918_13_47_37_pro

Een smakelijke soep die pit krijgt van de Noord-Afrikaanse harissa. Deze chilipasta wordt gemaakt van diverse geroosterde chilipepers, koriander en knoflook en is behoorlijk scherp. Probeer eerst een heel klein beetje om te bepalen hoeveel scherpte jij lekker vindt.

voor 4 porties
Ingrediënten voor de soep: 1 ui, 2 teentjes knoflook, 1 wortel, 2 stengels bleekselderij, olijfolie om in te bakken, 1,2-1 tl harissa, 1 1/2 tl komijnpoeder, 80 g grove bulgur, 1,2 l kippenbouillon, 75 g gekookte kikkererwten, zout, zwarte peper
Ingrediënten voor de lamsgehaktballetjes:
3 el paneermeel, 1 ei, 1 dl melk, 50 g pistachenoten, 400 g lamsgehakt, fijngeraspte schil van 1 citroen, 1 tl zout

Meng het paneermeel, ei en de melk in een kom. Laat 5 minuten staan. Hak de noten fijn. Meng de noten, het gehakt, citroenraspsel en zout door het eimengsel. Roer tot een gladde massa. Draai er balletjes van.

Pel en snipper de ui en knoflook. Schrap de wortels en snijd ze in blokjes. Snijd de bleekselderij fijn. Verhit olie in een kookpan en fruit de ui en knoflook in ca. 5 minuten zacht op een matig vuur. Voeg de specerijen toe en fruit ze 30 seconden mee. Voeg de groenten, bulgur en bouillon toe. Laat ca. 10 minuten zachtjes koken, tot de bulgur beetgaar is.

Schep de gehaktballetjes in de soep en draai het vuur laag. Laat ca. 5 minuten sudderen, tot het vlees gaar is. Spoel de kikkererwten af en voeg ze toe.

Voor het serveren: Meng 2 dl Griekse of Turkse yoghurt met 75 g feta. Schep er een lepel van op de soep. Garneer met verse koriander of bladpeterselie.

Tip! Als je de soep glutenvrij wilt maken, kun je het paneermeel voor de gehaktballen vervangen door amandelmeel en neem je 2 aardappels in blokjes in plaats van de bulgur.

Resultaat: geslaagd, voor herhaling vatbaar. En op naar de volgende soepdag!
a

Rating: 5/5

Boeklovers

Advertisements

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s