logo_davidsfondsuitgeverij_2014

Kost van toen – voor alledag en zondagnoen

Sandra Rens & Patrick Syen

Beeld-persbericht-3

Algemene info: 

Auteur: Sandra Rens & Patrick Syen
Titel: Kost van toen – voor alledag en zondagnoen
ISBN: 9789059088122
Uitgeverij: Davidsfonds
Genre: culinair
Uitgave: hardcover
Pagina’s: 162

aa

Over het boek: 

Nostalgische recepten en verhalen op grootmoeders wijze, verzameld in de woonzorgcentra van Foyer de Lork

Dat we onze geschiedenis niet mogen vergeten, daar klinken we op! Om de kracht van onze Belgische volkskeuken niet verloren te laten gaan, namen de animatieteams van Foyer de Lork de pen en de spatel ter hand en gingen op receptenstrooptocht bij de bewoners van hun woonzorgcentra en serviceflats. Allen voormalige keukenprinsessen- en prinsen die hun persoonlijke sterrenrecepten verklapten en meteen ook de warme herinneringen die ze erbij koesteren te boek lieten stellen in Kost van toen.

Beeld-persbericht-5Bommakoek, Appelbeignets, Perenbotermelk, Hutsepot, Paling in ’t groen, Zusterwafels, Erwtensoep, Witloofsoep met mosterdroom, aardappelen in ajuinsaus… Gerechten om het water van in de mond te krijgen, recht uit de keuken van toen.

Stuk voor stuk recepten die gekoesterd werden door Vlaamse vrouwen die ze met veel liefde en zorg bereidden voor man en kinderen. Met producten van de boerderij naast de deur was het een duurzame keuken avant-la-lettre en ook een erg fantasierijke keuken zodat met de eenvoudigste ingrediënten toch een overheerlijk diner op tafel kon worden getoverd.

Beeld-persbericht-8Voor de kermisdagen, voor de verjaardagen of andere feesten werd alles uit de kast gehaald: het beste stukje rosbief, de mooist versierde biscuittaart en de lekkerste soepen werden voor die gelegenheden met veel liefde bereid.

Een boek voor al wie met nostalgie terugdenkt aan grootmoeders keuken en de vaak intussen vergeten recepten. En voor wie niet is opgegroeid met macaronipap of knobbelkesvlaai: absoluut innoverend!

Foyer de Lork wil met dit boek ook iets voor de jeugd betekenen en schenkt daarom de helft van zijn opbrengst aan vzw For a Better Life. Via diverse fundraisingactiviteiten brengen zij al ruim tien jaar geld samen om initiatieven die het welzijn van kinderen bevorderen een duwtje in de rug te geven.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160831_02447751

a
Mijn mening: 

Decennia geleden, toen men sprak over een rusthuis, gingen de nekharen van mijn ouders rechtop staan. Niet voor mij…
Ondertussen zijn we reeds veel verder in de gezondheidszorg rondom ouderen en bejaarden en spijtig genoeg duiken er hier en daar verontrustende berichten op over hoe ouderen behandelt worden of wat ze op hun bord krijgen. Maar niet in woonzorgcentra Foyer De Lork. Hier stellen ze de mens centraal.

In samenwerking met de bewoners hebben ze een kookboek samengesteld, Kost van toen – voor alledag en zondagnoen. Ik ben er zeker van dat tijdens het samenstellen van dit duimenlikkend kookboek menig verhaal is verteld “uit de oude doos” en dat iedere bewoner van Foyer De Lork er met plezier aan terug denkt.

Superlekkere gerechten die me laten terugdenken aan de “bomma”, geïllustreerd met foto’s waar het water je in de mond loopt afgewisseld met leuke anekdotes van de bewoners van het woonzorgcentra en prachtige zwart-wit foto’s, maken dit kookboek tot een leuk boek om kado te geven aan eenieder die graag kookt zoals “toen”.
Van het voorgerecht tot het nagerecht, afgewisseld met een lekkere soep of een degelijke hoofdmaaltijd, kan je er zeker van zijn dat met de kost van toen, niemand van tafel gaat met honger. Door middel van de kleurrijke foto’s in het boek, ruik je bijna het gerecht dat ooit stond te pruttelen op één of andere stoof. Snel naar de winkel om ingrediënten in te slaan en een heerlijke potje klaar te maken!

Nog een superfijn punt aan dit kookboek is dat de helft van de opbrengst naar het animatieteam van Foyer de Lork gaat en de andere helft naar de vzw For a better life. Deze vereniging zet zich al enkele jaren in om het welzijn van kinderen te bevorderen.
For a better life… waar begint het betere leven? Voor een stukje alvast in Foyer De Lork.

Eten en drinken liggen aan de basis van ons bestaan. Een mens kan niet zonder. Ingrediënten zoeken, koken, een vlugge snack of uitgebreid tafelen… Eten verbindt ons, iedere dag opnieuw.

Heb je het boek gekocht, gekregen of ontleend en wil je er iets over kwijt? Dan kan je een mailtje sturen met je reactie, complimenten, tips of foto’s.

Denk er aan… niet iedere ouder heeft nog iemand die zich over hem/haar ontfermt… en iedereen ontvangt al eens graag een vriendelijk woord of een schouderklopje.
a


Rating: 5/5

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s