In the spotlight

L-BB

Van weduwe tot vrouw met een missie

En toen ging de bel

Laura Brugmans

Laura Brugmans

Wat begon als een dagboek om het verlies van haar man te verwerken, mondde uit in een boek en een nieuwe levensmissie: het belang van veiligheid op de werkvloer hoger op de agenda krijgen. Laura Brugmans klopte ruim twee jaar geleden bij de uitgever aan voor hulp bij haar boek. In het jaar dat ze haar mochten begeleiden via hun jaarprogramma, zagen ze haar groeien: van bescheiden weduwe naar hulpverlener met een missie. “Ik sta nu aan de andere kant en help via een stichting nabestaanden van arbeidsongevallen. En ik word gevraagd voor lezingen. Als ik dan aan het vertellen ben, zie ik dat ik een schok teweegbreng bij het publiek. Dat is belangrijk.”

Dankzij haar boek heeft Laura  nu de mogelijkheid iets te betekenen, door hulp te bieden aan nabestaanden én bij te dragen aan het voorkomen van arbeidsongevallen.

Aangrijpend verhaal over de nasleep van een arbeidsongeval

Halfelf ’s avonds. De bel gaat. Vanaf de bank kijk ik de donkere gang in naar de voordeur. Ik was laat thuis vandaag en ik zit net met een wijntje voor de tv. We hadden in de kapsalon een trainingsavond. Ik doe het licht aan en open de deur op een kier. Politie! “Bent u mevrouw Brugmans?

In het boek En toen ging de bel beschrijft Laura Brugmans uit Alblasserdam haar ervaringen rondom het dodelijke arbeidsongeval van haar echtgenoot in 2012. Haar man belandde onder 600 kilo zware rollen papier. Het ongeval gebeurde in de Rotterdamse haven. Openhartig vertelt ze over het ongeloof, het verdriet, de boosheid, de rouw, de eenzaamheid en het vele geregel. Hoe ga je door, als je wereld op zijn kop staat?

Indringend beschrijft ze ook de juridische nasleep van het ongeval. Plotseling zijn naast het rouwproces ook de arbeidsinspectie, de officier van justitie en letselschadeadvocaten in haar leven.

Ze deelt met dit boek haar persoonlijke verhaal om meer aandacht te vragen voor slachtoffers en nabestaanden van dodelijke bedrijfsongevallen. Bovendien wil ze de aandacht voor veiligheid op de werkvloer stimuleren en vergroten. Want jaarlijks komen er in Nederland zo’n tachtig mensen om door een ongeval op het werk. (Ter vergelijking: in 2013 kwamen 570 mensen om in het verkeer.)

Ik wil met dit boek betekenis geven aan wat me is overkomen, zegt Laura Brugmans. Over achterblijven na zelfdoding of een ziekte bestaan veel boeken, maar ik kende geen persoonlijk verhaal over de impact van een arbeidsongeval. Vaak ontstaan deze ongevallen door een te hoge werkdruk, te weinig communicatie en onveilige situaties op de werkvloer. Mijn man heeft bijvoorbeeld regelmatig aan de bel getrokken over onveilige situaties. Zelfs nog vlak voor zijn overlijden.

Om haar verhaal in een breder perspectief te plaatsen heeft Laura Brugmans de moeder van een ander slachtoffer van een arbeidsongeval geïnterviewd – toevallig ook in de haven. Ook doen twee deskundigen hun verhaal. Zo vertelt Henk Wimmenhove, teamleider bij de arbeidsinspectie, over hoe het ongeval van Laura’s man er bij hem en zijn collega’s heeft ingehakt. De confrontatie met de slachtoffers is altijd schokkend en emotioneel. Je treft slachtoffers aan die delen van hun lichaam zijn kwijtgeraakt, een dwarslaesie hebben opgelopen of dodelijk zijn verongelukt. De ontmoeting met de nabestaanden is nog moeilijker.

Wim Eshuis, onderzoeker naar gezond en veilig werken, vertelt dat in Nederland tachtig keer per jaar de bel gaat. De cijfers over het aantal arbeidsongevallen onder werkenden laten zien dat we met een serieus veiligheidsprobleem te maken hebben. Slechts de helft van de Nederlandse bedrijven heeft de veiligheidsrisico’s in kaart gebracht. En als een ongeval is opgetreden wordt in 30 procent van de bedrijven geen enkele maatregel getroffen om herhaling te voorkomen.

Joost van der Lecq, bestuurder bij FNV Havens, schetst de visie van de vakbonden: Ongelukken op het werk maken duidelijk dat er nog altijd grote verschillen van mening kunnen bestaan over hoe ver je moet gaan om ongelukken te voorkómen. Want elke maatregel die je neemt om de veiligheid op het werk te vergroten, kost geld. En het is een keuze of je dat geld eraan wilt besteden.

Stichting_Arbeidsongevallen-300x149

De opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Arbeidsongevallen, waarvan Laura Brugmans één van de oprichters is.

Met die stichting willen we slachtoffers van arbeidsongevallen of hun nabestaanden op weg helpen en willen we meer begrip kweken voor de situatie van de slachtoffers en nabestaanden. – Laura Brugmans

In de pers:

Alblasserdamse schrijft boek over dodelijk arbeidsongeval

Interview op Boekenbusiness.com

ISBN 9789491757112 – paperback – 132 pagina’s – Uitgegeven door BigBusiness Publishers – Verschenen januari 2015 –
Prijs 19,95 € – ook verkrijgbaar als e-book à 13,45 € – de opbrengst van het boek gaat naar de Stichting Arbeidsongevallen

Follow my blog with Bloglovin

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s