Recensies

L-Clavis

 

Het vierde rijk

Maria Nygren

Maria Nygren

Algemene info: 

Auteur: Maria Nygren
Titel: Het vierde rijk
Originele titel: Fjärde riket
Vertaald door: Kim Liebrand
ISBN: 9789044822274
Uitgeverij: Clavis
Genre: young adult
Pagina’s: 360
Uitgave: hardcover
a

Over de auteur(s): 

Maria Nygren, geboren 2 februari 1975 in Bollnäs, is een Zweedse schrijfster, scenarist en regisseur. Ze studeerde aan de Academie in Stockholm of Dramatic Arts).
a

Over het boek: 

Kun je iets goeds bereiken met de stategieën van een massamoordenaar?

Als de vijftienjarige Blenda midden in het semester op een nieuwe school komt, ziet ze meteen dat iedereen in de ban is van één persoon: Hedvig. Zelfs de rector gehoorzaamt het mooie blonde meisje blindelings. Blenda is nooit populair geweest en droomt ervan om net als Hedvig in de spotlights te staan. En ze is niet de enige, Lena-Stina haalt goede cijfers, maar heeft geen plezier in het leven. En Penny verandert steeds in een kopie van anderen, ze is allang vergeten wie ze zelf is.

Voor een project bestuderen de drie meisjes hoe Hitler aan de macht kwam. Ze bedenken een geniaal plan waarmee ze Hedvig van haar troon kunnen stoten. Maar al snel stijgt de macht één van hen naar het hoofd…

Een spannend boek dat langzaam onder je huid kruipt en je nog dangenlang achtervolgt. Voor lezers vanaf 15 jaar.
a

Mijn mening: 

Een boek het overdenken waard

Een young adult boek… niet altijd simpel om te lezen, maar zeker niet simpel om te schrijven.

Wie heeft tijdens zijn tienerjaren nooit gewenst het populairste meisje van de school te zijn? In Het vierde rijk is dit het hoofdthema, maar het gaat iets verder. Hoe populariteit kan uitgroeien tot gevreesd worden. Hoe het gevreesde zulke proporties gaat aannemen dat anderen erover denken zelfmoord te plegen… of kan er zelfs van moord sprake zijn?
In het boek weerspiegelt Blenda zich aan de methoden die Hitler gebruikte om zijn populariteit een boost te geven, en probeert het met het excuus “waarom uit iets slechts niet iets goeds halen”. Maar dan begint alle aandacht naar haar hoofd te stijgen en wordt Blenda een gevaar. Niet alleen voor anderen maar ook voor zichzelf.
Een young adult-boek dat je blijft lezen omdat je de ontknoping wil weten. Het kruipt onder je vel en je hoopt dat er niets ernstigs gaat gebeuren… want het gaat toch nog allemaal over tieners.
Hoe ver zijn ze bereid te gaan? En welke slachtoffers moeten ervoor vallen?
Het vierde rijk… een boek dat ik aan mijn eigen tienerzoon ga voorleggen… want populariteit is niet echt een must. Geliefd zijn om wie je echt bent, zonder dat iemand angst voor je heeft, is zoveel interessanter.
Topboek met een ernstige boodschap!

a

Rating: 5/5
a

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s