kosmos-uitgevers

Jamie’s Super Food voor elke dag

Recepten voor een healthier en happier leven

jamie 1

Algemene info: 

Auteur: Jamie Oliver
Titel: Jamie’s super food – Recepten voor een healthy en happy leven
Vertaling: Jaromir Schneider
ISBN: 9789021560649
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Genre: non-fictie / kookboek
Pagina’s: 312
Uitgave: Gebonden met stofomslag
a

Over de auteur(s): 

Jamie Oliver (1975) met als bijnaam de Naked Chef, is een bekende Britse chef en TV-kok. Hij stond al van jongs af in de potten te roeren in de pub van zijn ouders. Als jonge knaap ging hij stages doen in Frankrijk, en ging werken bij de bekende Italiaanse kok Antonio Carluccio in The River Café in Londen. Daar werd hij opgemerkt door een cameraploeg, en kreeg hij een eigen TV-programma: The Naked Chef. Het idee achter The Naked Chef was om eten terug te brengen naar de essentie, voedsel te ‘strippen’ tot de kern (vandaar de naam Naked). Het programma zou aantonen dat je geen dure ingrediënten en keukenmachines nodig hebt om iets smaakvols klaar te maken.

Inmiddels heeft Jamie tien kookprogramma’s en bijhorende kookboeken op zijn naam staan. Hij richtte ook het restaurant Fifteen op in Londen, waar hij 15 kansarme jongeren opleidt tot horeca-personeel. Ook startte hij een actie voor het verbeteren van de kwaliteit van schoolmaaltijden.
a

Over het boek: 

Word de beste versie van jezelf

Met Jamie’s Super Food is gezond eten en je goed voelen een koud kunstje: Jamie heeft alle recepten zelf geprobeerd, ze zijn getest op smaak, en ze zijn betrouwbaar. Jamie is niet voor niets al jaren de nummer 1-chef!

Dit is geen dieetboek, dit is het ultieme boek voor iedereen die een nieuwe, gezonde eet- en leefstijl wil. Toegankelijk, inspirerend, passend bij jouw manier van leven, en vooral: effectief.

a
Mijn mening: 

Een goedgeluimde Jamie Oliver siert de cover van zijn nieuwste “kook”boek Jamie’s Super Food voor elke dag. Onmiddellijk voel je je al blij worden, en dan heb je het boek nog niet geopend.

Jamie’s Super Food is geen alledaags kookboek vol recepten. In de inleiding wijst hij op het feit dat hij met dit boek je wil helpen om de juiste beslissingen over eten te maken en dat elk recept een gezonde keuze zal zijn.

Met heerlijke recepten voor het ontbijt, de lunch, het diner, snacks en drankjes krijg je echt zin om de keuken in te duiken en al dat lekkers uit te proberen. Maar niet alleen de mooie foto’s en de duidelijke beschrijvingen maken dit boek tot een hebbeding. Bij elk recept staan de voedingswaarden, de calorieën maar ook de tijd dat het maken in beslag zal nemen. Ikzelf vind het zeer belangrijk dat je deze dingen toch weet als je een gevarieerde maaltijd op tafel wil zetten.

De laatste 40 pagina’s van dit boek heeft Jamie Oliver het dan over de filosofie van het boek, hoe belangrijk fruit en groenten zijn, welk nut goede koolhydraten hebben, de kracht van eiwitten, waarom vet onmisbaar is, waarom we zuivel nodig hebben en de alternatieven er voor, het wel en wee van water en alcohol… maar ook waarom hij 100 jaar wil worden.

Een recensie van een kookboek bestaat er natuurlijk ook uit enkele recepten uit te proberen of ze daadwerkelijk zo makkelijk te maken zijn als ze beschreven worden, en nog belangrijker of het wel te eten is 🙂

Uit het boek heb ik gekozen voor een cacciatore van kip & zoete aardappel, champignons, tomaat, olijven en brood. Met een avondmaaltijd die slechts 420 calorieën bevat heeft iedereen hier zijn buik lekker rond gegeten. En op de vraag of het voor herhaling vatbaar was, kreeg ik een volmondig JA!
a

Recept

Dit sublieme eenpansgerecht bevat drie van de vijf dagelijks benodigde voedselgroepen. De kip levert de helft van de vitamine B12 die we nodig hebben om rode bloedlichaampjes aan te maken.

Ingrediënten voor 4 personen:

1 ui – 1 prei – 4 tenen knoflook – 2 plakjes gerookte pancetta – 2 takjes verse rozemarijn – olijfolie – 2 verse laurierblaadjes – 600 g zoete aardappels – 100 g kastanjechampignons – 4 kippendijen, met bot – 250 ml goede rode wijn – 2 blikken van 400 g gepelde tomaten – 8 olijven – 200 g volkorenbrood met zaadjes

1

Bereiding:

Verwarm de oven voor tot 190° C. Pel de ui en snijd hem in acht partjes. Was de prei en snijd hem samen met de gepelde tenen knoflook in plakjes. Zet een grote ovenbestendige braadpan op matig vuur. Hak de plakjes pancetta fijn, ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes, hak ze fijn en doe ze met 1 eetlepel olie en de laurierblaadjes in de pan. Blijf 2 minuten regelmatig roeren, doe er dan eerst de plakjes knoflook en vervolgens de ui en prei bij en laat het geheel terwijl je af en toe roert 10 minuten op het vuur staan.

Snijd intussen de zoete aardappels in hapklare stukjes. Snijd de champignons er bij. Verwijder het vel van de kippendijen en leg ze in de pan. Schenk er de wijn bij, laat even inkoken, voeg dan de tomaten toe en breek ze met een houten lepel stuk. Vul de blikjes voor de helft met water, beweeg ze heen en weer, giet het water in de pan en roer goed. Gooi de olijven bij de stoof. Breng zachtjes aan de kook, zet de pan in de oven en laat de cacciatore 1 uur stoven tot hij heerlijk dik is, de stukjes zoete aardappel zacht zijn en de kip van het bot valt. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe en serveer er brood bij omhet heerlijke vocht op te deppen.

2

Voedingswaarden:

Calorieën: 421 – Vet 12,2 g – Verzadigd vet 2,7 g – Eiwit 25,2 g – Koolhydraten 45,1 g – Suiker 17,1 g – Vezels 9,1 g

Tijd: 1 uur 20 minuten
a

Rating: 5/5
a

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s