Houtekiet_logo_PMS-620x251

Zalig leesvoer voor wie houdt van eten én filosofie

Verlichte kost

Rik Peters

Naamloos

Rik Peters (1987) is journalist en redacteur. Hij schrijft over wetenschap en filosofie, en publiceerde onder meer in NRC Handelsblad, KIJK, Nieuwe Revu. Daarnaast eet hij al 28 jaar gemiddeld zo’n drie keer per dag. Met een losse toon, een flinke dosis humor en een scherp oog voor onverwachte verbanden loodst hij zijn lezers door ruim tweeduizend jaar filosofie, én door de menukaart. 

Rik Peters schenkt de helft van de opbrengst van Verlichte kost aan de voedselzekerheidprojecten van Oxfam Novib.

• Zalig leesvoer voor iedereen die weleens heeft gegeten of heeft nagedacht.
• Een jonge stem, die filosofie toegankelijk, hip én relevant maakt.
• Voor de liefhebbers van Alain De Botton.

Filosofen hebben een hekel aan eten. Bijna geen enkel onderwerp gaven ze immers zo weinig aandacht als voeding. Sinds wijsgeren het verschil tussen lichaam en geest verzonnen, werd nadenken over kauwen en slikken en verwerken en ontlasten toch nét iets minder edel gevonden dan peinzen over de vrije wil of het aanwijzen van de categorische imperatief.

En wij zitten met de ellende. Mensen zoeken massaal hun weg door het voedsellandschap, maar zonder filosofische landkaart moet iedereen een eigen route vinden… en we zijn flink verdwaald. Hoe verklaar je anders dat er steeds meer vegetariërs én steeds meer vleeskippen zijn; dat hipsters kwijlen over goddelijke gojibessen, terwijl hippies vechten voor kromme komkommers; en dat bestsellerlijsten vol staan met bourgondische kookboeken naast sobere dieetschriftjes?

Toch is er hoop. Veel geleerden schreven namelijk wel iets over eten. Vaak een bijzin of een voetnoot, maar meer dan noppes. Verlichte kost onderzoekt wat grote denkers dachten over voedsel én wat hun ideeën voor ons betekenen. Wist je dat Thomas More de bio-industrie heeft uitgevonden? Dat Sokrates een slim plan tegen epidemisch overgewicht had? Of dat Locke het beleid van Monsanto bedacht? Verlichte kost is de smakelijke eerste stap naar een échte voedselfilosofie.

ISBN 9789089244178 – paperback – Uitgegeven bij Houtekiet – verschijnt 1 oktober 2015 – prijs 19,99 € 

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s