In the spotlight

atlas-contact

 

Een geschiedenis van goed en kwaad

Prikkeldraad

Dick Wittenberg

wittenberg

Dick Wittenberg (1953) is schrijver en journalist. Hij werkte ruim dertig jaar voor NRC Handelsblad in binnen- en buitenland. Sinds 2013 schrijft hij voor De Correspondent. In 2008 won hij met Jan Banning de Bob den Uyl Prijs voor Binnen is het donker, buiten is het licht, een boek over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi. Voor de reportages waarop het boek gebaseerd is, kreeg hij de Dick Scherpenzeel Persprijs en de Vlaamse Filip Decock-prijs.

Als je erop let, zie je het overal. Hoe is het mogelijk dat zo’n onooglijk product al bijna anderhalve eeuw zo’n grote invloed heeft op de wereld?

Prikkeldraad heeft een fascinerende geschiedenis. Het maakte een einde aan het Wilde Westen. Het veranderde de manier van oorlog voeren. Wat werkte bij dieren, lukte ook met mensen. Zo ontstond een wereldwijd web van barrières. Om bezit te beschermen. Om rijk van arm te scheiden. Om een schijn van veiligheid te bieden.

Wat een geniaal idee! Een cultuurgeschiedenis van de prikkeldraad! Of beter: van onze tijd, verteld aan de hand van een rol ijzer. Dit is non-fictie op zijn best. Dick Wittenberg schreef een werk van internationaal niveau. – David van Reybrouck

Dick Wittenberg zocht het menselijke verhaal achter het kille ijzer. Hij reisde naar de Amerikaanse stad DeKalb, waar prikkeldraad werd uitgevonden. Hij zwierf langs het ‘dodendraad’ tussen Nederland en België. Hij trok naar de hekwerkwijken in Johannesburg. Vlijmscherp laat hij zien hoe prikkeldraad ons verdeelt: in hen die binnen mogen en hen die buiten staan. Anderhalve eeuw wereldgeschiedenis vanuit een origineel én verbijsterend perspectief.

ISBN 9789045024905 – paperback – 272 pagina’s – Uitgegeven bij Atlas Contact – verschijnt 1 september 2015 – prijs: 19,99 € – ook als e-book verkrijgbaar

Boeklovers

Advertenties

Een gedachte over “

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s