Gastrecensie

L-AW Bruna


Oxen – 1 De hondenmoorden

Jens Henrik Jensen

coenraad

 Recensie van Coenraad De Kat
a
a
a

Algemene info:
Auteur: Jens Henrik Jensen
Titel: Oxen – 1 De hondenmoorden
Originele titel: De hængte hunde
ISBN: 9789400505780
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: thriller
Pagina’s: 384
Uitgave: paperback
a

Over het boek:
Niels Oxen, de hoogst onderscheiden soldaat die ooit in het Deense leger gediend heeft, is aan lager wal geraakt. In de hoop zijn innerlijke demonen af te schudden, reist hij af naar het noorden. Daar wil hij zijn kamp opslaan in de bossen en een eenvoudig leven leiden. Zijn droom verandert in een nachtmerrie als hij opeens beschouwd wordt als hoofdverdachte van de moord op een voormalig ambassadeur. De veiligheidsdienst is opvallend snel na de moord ter plaatse, en voordat Oxen ook maar iets heeft kunnen inbrengen is hij samen met de onorthodoxe agent Margrethe Franck betrokken bij het onderzoek naar een serie mysterieuze moorden. Het verbindende element: opgehangen honden.

De lezer moet zichzelf eraan herinneren dat het maar een verhaal is […] Intens, dramatisch, explosief. Jensen heeft een uitzonderlijk talent voor het smeden van een geloofwaardig, complex plot en geeft de teugels nergens uit handen. – Jydske Vestkyste 

a
Coenraads mening:

De hondenmoorden is het eerste deel van de trilogie Oxen.

Niels Oxen is de hoogst onderscheiden soldaat ooit in de Deense geschiedenis van het leger. Hij raakt aan lager wal en trekt zich terug in een bos in het hoge noorden. Hij hoopt hier een teruggetrokken eenvoudig leven te leiden, zijn innerlijke rust te vinden.

Maar dan verandert zijn leven opeens in een nachtmerrie en is zijn rust ver te zoeken. Hij wordt hoofdverdachte in een moordzaak. De veiligheidsdienst is razendsnel ter plaatse en dan wordt hij zonder eigenlijk iets te kunnen inbrengen gekoppeld aan de agent Margrethe Franck. Hun samenwerking loopt zeker in het begin niet goed en veroorzaakt de menige spanning tussen hen…

De twee hoofdpersonen Niels Oxen en Margrethe Franck worden zonder dat ze het eigenlijk zelf willen aan elkaar gekoppeld. Beide hebben een rugzak met een flinke bagage er in zitten. Deze personages zijn goed uitgewerkt. Door hun bagage hebben ze ook hun trauma te verwerken en dit heeft op het verhaal een psychologische uitwerking. Vanaf het begin wordt er gewerkt aan een plot en blijft tot op het einde zich ontwikkelen. Niets wordt te vroeg prijsgegeven en blijft je bezighouden over hoe het verhaal zal gaan verlopen. De opbouw van het verhaal, recht door zee, duidelijke taal, maken samen dat het een Scandinavische thriller is die je wildste dromen doen overtreffen. De combinatie wat betreft de titel en het verhaal wordt duidelijk in het verhaal en gelukkig wordt dit niet gruwelijk beschreven.

De hondenmoorden is een pageturner, een thriller van wereldformaat die zijn eigen grenzen overschrijdt.
a

Rating: 5/5
a

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s