Recensies

L-Meridiaan

Al onze namen

Dinaw Mengestu

DinawMengestu

Algemene info: 

Auteur: Dinaw Mengestu
Titel: Al onze namen
Originele titel: All our names
Vertaald door: Adriaan Krabbendam
ISBN: 9789048824052
Uitgeverij: Meridiaan Uitgevers
Genre: roman
Pagina’s: 288
Uitgave: paperback met flappen
a

Over de auteur(s): 

Dinaw Mengestu (1978, Addis Abeba) viel met zijn twee eerdere romans al meteen in de prijzen. Ook was hij de ontvanger van The Genius Grant of 2012 van de MacArthur Foundation.

Mengestu woonde jarenlang met zijn Franse vrouw en hun kinderen in Parijs, maar inmiddels hebben ze die stad ingeruild voor New York.

Mengestu’s stijl is beheerst, maar zijn blikveld onmetelijk ruim: hij voert je mee van het grootse Oost-Afrikaanse landschap naar het introverte Illinois, een micro-universum van het Amerika in de jaren zeventig. – The Telegraph 

a
Over het boek: 

‘Ik was niemand toen ik aankwam in Kampala en dat was precies wat ik wilde.’

Isaac, een vluchteling uit Oeganda, strijkt neer in de Verenigde Staten. Hier wordt hij verliefd, hier bouwt hij een nieuw leven op met Helen, zijn maatschappelijk werker. Maar zijn ogenschijnlijk kalme bestaan in het Midwesten wordt overschaduwd door het verleden waar hij amper zijn mond over opendoet. Niet zozeer om wat hij heeft gedaan, maar om wie hij heeft achtergelaten: de vriend die hem zo lief was, de charismatische leider die hem eerst de revolutie liet kennen en toen alles opofferde om hem te redden.

In Al onze namen onderzoekt Mengestu opnieuw op gevoelige en intelligente wijze de thema’s ballingschap, verlies en eenzaamheid.

Een eerbetoon aan verlies, een verlies dat niet door maar één persoon gedragen wordt, of zelfs maar één land, maar door het hele continent, waar absolute macht meedogenloos corrumpeert en de bevolking alleen maar kan kiezen tussen het verdragen van hun lot of het ontvluchten van hun thuis. – The Seattle Times 

 
Mijn mening: 

Dit was geen makkelijk boek, althans de eerste helft niet. Vrij verwarrend tot je eindelijk de draad te pakken hebt.
Al onze namen wordt in 2 delen verteld. Enerzijds het verhaal van Helen en Isaac, het blanke meisje met de zwarte jongen. Helen heeft een professionele relatie met Isaac wat snel verandert in een romantische relatie, maar voor de periode waar het verhaal zich in afspeelt (jaren 70), not done is. Dit gedeelte speelt zich af in Amerika.
Anderzijds krijg je het verhaal van Isaac en zijn vriend, die “gemakshalve” Isaac wordt genoemd, verteld. Dit speelt zich allemaal af in Afrika waar beiden door hun vriendschap ingelijfd worden in het vrijheidsleger van Jozef, met alle gevolgen vandien.
Hoewel de eerste helft van het boek verwarrend was, las het wel vlot weg. Het is zeer goed geschreven maar het verhaal op zich is vrij depressief.
Geen lijvig boek, wat wel had gekunnen als de auteur het verhaal nog meer had uitgediept. Heel veel gevoelens en emoties komen aan bod in het verhaal en je krijgt een prima beeld van wat de jongeren allemaal meemaken.
Niet het meest happy boek, maar toch geef ik het een 4 sterren omdat het een zeer goed boek is.
a

Verder in de pers:

Een blanke zal nooit begrijpen hoe het voelt om zwart te zijn
a

Rating: 4/5
a

Met dank aan Meridiaan Uitgevers voor het digitaal leesexemplaar.

Boeklovers

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s