In the spotlight

atlas-contact


Op zoek naar de wortels van een passie;
van de Romantiek tot het Nationalsozialismus 

De plunderaars. De nazi-obsessie met kunst

Anders Rydell

rydell

Anders Rydell (1982) is een Zweedse journalist en hoofdredacteur van het kunsttijdschrift Konstnären. Aanleiding voor dit boek, dat in Zweden in 2013 al snel de bestsellerlijst bestormde, was de teruggave van een werk van Emil Nolde – dat al sinds 1960 in ‘bezit’ van Moderna Museet in Stockholm was – aan de rechtmatige eigenaar.
De plunderaars is verkocht aan tien landen.

Na de oorlog stuitte de geallieerde Kunstbrigade op duizenden kunstwerken van meesters als Rembrandt, Rubens en Michelangelo: eigendommen van vervolgde Joden en Europese musea. Tevens dook er gestolen kunst op in vooraanstaande kunstinstituten en bij particulieren. De recente Gurlitt-affaire rond de vondst van honderden geroofde kunstschatten in een appartement in München toont aan dat de erfenis van de nazi-kunstroof nog steeds actueel is.

In De plunderaars gaat Anders Rydell op zoek naar de wortels van de nazipassie voor kunst en cultuur. Die liggen volgens Rydell in de jaren rond 1800, toen de esthetische idealen van de Romantiek vervlochten raakten met de rassentheorie, en het fundament vormden voor Hitlers nationaal-socialisme.

De plunderaars is een fascinerend en onderhoudend boek dat niet alleen de geschiedenis van de roof zelf, maar ook de naoorlogse handel in ‘roofkunst’ en de gecompliceerde processen rond teruggave helder en toegankelijk vertelt.

Honderden werken, die bij de meest vooraanstaande kunstinstellingen ter wereld hingen (werden) verhandeld. Dat riep vragen op. Hoe waren die daar eigenlijk terechtgekomen? Waarom had niemand dat eerder ontdekt?
En waarom kwam het juist nu boven water? – uit De plunderaars. De nazi-obsessie met kunst

ISBN 9789045027814 | paperback | 400 blz. | Uitgegeven bij Atlas Contact | verschenen in juni 2015 | Prijs 24,99 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s