Leesfragment

AmboAnthos

Rose

Rosita Steenbeek

Rosita Steenbeek debuteerde in 1994 met De laatste vrouw, een roman die in vele talen vertaald werd en waarmee zij internationale bekendheid verwierf. In de jaren erna volgden diverse romans, sommige met een Italiaanse achtergrond, maar verscheen ook het onderkoelde rampendagboek Intensive Care en de zorgvuldig gedocumenteerde historische roman Ander licht, over een zeventiende-eeuwse schildersfamilie. Verder schreef Steenbeek boeken over Rome, de stad waar zij sinds 1985 woont. Onlangs verscheen Amsterdam – Delphi over haar fietstocht naar het orakel. Volg Rosita Steenbeek via Facebook, Twitter of haar website.

In Rose vertelt Rosita Steenbeek het levensverhaal van haar grootmoeder, dochter van een joodse moeder en een Duitse vader, die in 1929 haar hart verliest aan een Nederlandse dominee. Rose en haar man Gerhard vestigen zich in Klaaswaal, een dorpje onder de rook van Rotterdam – de ideale plek om haar kinderen de harmonieuze jeugd te geven die voor haarzelf zo wreed werd verstoord.

‘Een boek waarin alle grootse thema’s worden aangetikt: de liefde, vergeving en de dunne lijn tussen goed en fout. Lees! Opdat we niet vergeten.’ – Jan

In de jaren dertig waaiert Roses joodse familie uit over de wereld, op de vlucht voor Hitlers antisemitische bewind, maar sommigen weigeren Duitsland te verlaten. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen en op 14 mei, haar verjaardag, ziet Rose de bommen op Rotterdam vallen. Haar man sluit zich aan bij het verzet en wordt opgepakt. Door spelingen van het lot komen leden van Roses familie aan verschillende kanten van het front terecht.
Rose is een verhaal over een grote liefde tussen twee mensen, maar ook over goed en kwaad, over vergeving en over hoe moeilijk het is om de wereld in te delen in zwart en wit.

‘Een bewogen stuk wereldgeschiedenis door de ogen van een bijzonder sterke vrouw.’ – Opzij

ISBN 9789026326813| Paperback/Softback|Uitgegeven bij Ambo/Anthos | verwacht 1 mei 2015 | Prijs 21,99 €

Leesfragment: http://issuu.com/ambovananthos/docs/steenbeek-rose?utm_source=dwarsligger20150425&utm_medium=email&utm_campaign=Nwb-dwarsligger-20150425&clangct=fde9d885361e46302f785c237241242f337f73407d.QUE

Boeklovers

Plaats een reactie