Actualiteit

25 maart 2015

In België vinden elke maand gemiddeld twee kindhuwelijken plaats

Om de twee seconden trouwt ergens in de wereld een minderjarig meisje, zonder daar zelf voor te kiezen. Ver van ons bed? Toch niet.

Kindhuwelijken hypothekeren de toekomst van een vrouw: het meisje blijft weg van school, haalt geen diploma, ziet haar leven plots drastisch veranderen en heeft het veel moeilijker om een degelijke baan te vinden. Een inbreuk op zowel de kinder- als mensenrechten, dus.

De regering-Michel pleit ervoor de strijd tegen de kindhuwelijken op te voeren in de partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Alleen stelt het probleem zich ook dichter bij huis, maakt onderzoek van het International Centre for Reproductive Health (UGent) duidelijk.

‘Reden tot ongerustheid’

Ook in België trouwen meisjes en zelfs jongens nog voor hun achttiende, zonder dat ze daar zelf voor kiezen. ‘Er is reden tot ongerustheid’, zegt onderzoekster Els Leye (UGent). ‘Een Brusselse organisatie meldde minstens tien kindhuwelijken in 2013, een Gentse organisatie vijf à tien gevallen per jaar. Ook in andere grote steden worden door hulpverleners gevallen gerapporteerd.’ Maar voor het fenomeen in België is er tot dusver amper aandacht.

Kindhuwelijken worden in België onder meer gesignaleerd binnen de Afghaanse en Romagemeenschap. Bij de Turkse en Marokkaanse gemeenschap is het onderwerp vandaag beter bespreekbaar. Gedwongen huwelijken zijn illegaal en strafbaar in België: de minimale, huwbare leeftijd is achttien jaar.

De opzet van deze pagina is een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in april 2011 uitgegeven is bij Uitgeverij De Geus: Kamila, het verhaal van mijn moeder van Hanaa As-Sjaikh.

Het persoonlijke en waargebeurde verhaal van Hanaans moeder

Kamila is pas elf jaar oud als ze na het overlijden van haar oudere zus door haar familie wordt gedwongen zich te verloven met haar achttien jaar oudere zwager. Haar wacht een somber, monotoon leven, tussen de vier muren van het ouderlijk huis.

Het zijn de klanken van de muziek, de woorden van de poëzie, de beelden van films en de betoverende liefde van de jonge Mohammed die Kamila in vervoering brengen en haar doen hunkeren naar een ander leven. Haar pogingen om het gedwongen huwelijk te ontduiken, blijken echter tevergeefs.

Ze trouwt op veertienjarige leeftijd en bevalt binnen korte tijd van twee dochters. Desondanks vechten Mohammed en Kamila voor hun liefde. Maar voor een leven met Mohammed moet Kamila veel opofferen.

Het is een buitengewoon moedige daad van een schrijver om het leven van haar moeder zo volledig en meevoelend te beschrijven, zeker wanneer die moeder geen juweel van vrouwelijke deugd was. – J.M. Coetzee

Leesfragment: http://www.bol.com/nl/p/kamila-het-verhaal-van-mijn-moeder/1001004010934884/

ISBN 9789044514353 – 347 pagina’s – uitgegeven bij De Geus – prijs 19,90 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s