Persbericht

Houtekiet_logo_PMS-620x251


Het conservatieve denken

Jelle Dehaen 

dehaen-jelle

Jelle Dehaen (1984) is historicus en filosoof. Hij heeft in het verleden rond conservatieve auteurs als Roger Scruton en Michael Oakeshott gewerkt.

‘Conservatief’ [is] wellicht de meest onbruikbare term in het politieke lexicon. Het begrip is semantisch zo vervuild dat haast elke connotatie die het oproept negatief is. Wie in het politieke debat met het woord conservatisme aan de slag wil, moet dus van goeden huize zijn, want je start bij voorbaat met een achterstand. (…) Het Conservatieve Denken geeft een status quaestionis van het hedendaagse conservatisme in de Lage Landen. Het is een staalkaart van de uiteenlopende tendensen, van hun gelijkenissen en hun divergenties. En confronteert deze meteen ook met de conservatieve traditie in de Angelsaksische wereld, waar het begrip veel minder beladen is.Bart De Wever in zijn voorwoord op Het conservatieve denken.

Het conservatisme is een bezoedeld idee, dat bij veel mensen synoniem staat met oubollig, hardvochtig en verzuurd. Desondanks beheerst de stroming nu al enkele jaren het publieke debat. Ondanks die populariteit is de verwarring over het begrip groot en er bestaat zelfs onder voorstanders veel onduidelijkheid over wat het conservatisme precies inhoudt.

In Het conservatieve denken laat Jelle Dehaen enkele van de belangrijkste conservatieve denkers van onze tijd aan het woord. Aan de hand van diepgravende maar toegankelijke interviews wordt er een antwoord gezocht op de vraag wat het conservatisme nu eigenlijk is, welke analyses het van onze maatschappij maakt en welke oplossingen het aanreikt. Is de conservatief per definitie een nationalist? Hoe staat de stroming tegenover het multiculturalisme? Welke plaats moet de religie in onze samenleving innemen? Is de conservatief werkelijk een tegenstander van het middenveld en koestert hij een absoluut geloof in de vrije markt? Wat kan de traditie ons leren? En kan de conservatief zich nog herkennen in het moderne onderwijs en de hedendaagse kunst? Mensen als Herman De Dijn, Paul Cliteur, Theodore Dalrymple en Thierry Baudet geven het antwoord.

Een toegankelijke inleiding in het conservatisme

Gesprekken met Theodore Dalrymple en andere grote conservatieve denkers

Met een inleiding door Bart De Wever

ISBN 9789089243355 – paperback – Uitgegeven bij Houtekiet – verschijnt 28 maart 2015 – prijs 19,99 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s