Nieuws van de dag

18 maart 2015

Het Tom Waes-effect:
’Into The Wild’ op 1 in boeken top-10

In de Vlaamse boeken top-10 kan je momenteel ‘Into The Wild’ van Jon Krakauer vinden. Niet meteen speciaal, ware het niet dat het boek al van 1996 dateert. De reden voor deze plotse comeback? Eén zinnetje van Tom Waes, die het boek aanprees in zijn programma ‘Reizen Waes’.

Into The Wild, in het Nederlands ‘De Wildernis In‘, werd in 2007 al eens opnieuw in de kijker gezet, toen de gelijknamige film uitkwam. Het boek vertelt het waargebeurde verhaal van Christopher McCandless, die een veelbelovende carrière achterliet om zonder enige bezitting rond te gaan trekken in Alaska. De man overleed er uiteindelijk.

Ook Tom Waes besteedde begin deze maand een aflevering van ‘Reizen Waes‘ aan Alaska. Met het boek in de hand riep hij alle Vlamingen op om het verhaal een kans te geven, omdat ze de aflevering zo veel beter zouden begrijpen. En zo blies hij de verkoop van het boek bijna 20 jaar na verschijning nieuw leven in.

Dat bewijst nog maar eens hoe belangrijk de invloed van bekende mensen is op ons koopgedrag, merkt De Standaard vandaag op. Een aanbeveling in een interview, zoals Tom Barman dat twee jaar geleden voor een boek van de Ierse cultuurfilosoof Michael Foley deed, is voldoende om een nieuwe hype te starten. Of wat dacht je van Adele, die de Canadese singer-songwriter Tobias Jesso in een tweet vermeldde? De man kreeg toen op een paar uur meer kliks op YouTube dan hij daarvoor in zijn hele carrière wist te verzamelen.

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in 1996 uitgegeven is bij Villard: De wildernis in van Jon Krakauer.

In dit boek beschrijft journalist en klimmer Jon Krakauer het relaas van de 24-jarige Chris McCandless. Het lichaam van Chris werd in de zomer van 1992 gevonden in een oude bus midden in de wildernis van Alaska. Rondom zijn dood waren er nog al wat vragen, vooral omdat Chris in april van dat jaar zelf er voor had gekozen om de wildernis in te trekken met niet veel meer dan een geweer en een zak rijst.

Krakauer beschrijft de tocht van Chris en bezoekt de mensen en plaatsen die hij aandeed tijdens zijn reis. Zo vormt hij beetje bij beetje een beeld van wat Chris allemaal doormaakte en hoe hij uiteindelijk belandde in de oude bus in de wildernis.

Ook de ouders en vrienden van Chris komen aan het woord, waardoor ook een idee wordt gegeven over de persoon Chris McCandless zelf. Hierdoor leeft de lezer zich steeds meer in in de situatie waar Chris zich uiteindelijk in aantreft.

Het waar gebeurde verhaal van Chris McCandless heeft veel stof doen opwaaien in de Verenigde Staten. Krakauer schreef er eerst een kort artikel over in het blad Outside, waarop er een stortvloed aan reacties binnenstroomde bij de redactie. De reacties waren erg uiteenlopend, van mensen die het dom vonden dat mensen als Chris helemaal in hun eentje en zonder enige ervaring de wildernis in trokken, tot mensen die juist veel meer wilden weten over deze jongeman en erg met zijn familie meeleefden. Daardoor gestimuleerd ging Krakauer op pad om het hele verhaal te achterhalen.

Jon Krakauer is vooral bekend geworden om zijn relaas over de ramp die zich op bij de top van Mount Everest afspeelde in mei 1996. Zijn boek ‘De ijle lucht in‘ werd wereldwijd een bestseller en is inmiddels in vele talen vertaald.

De wildernis in is in 2007 verfilmd als Into the Wild door topacteur en -regisseur Sean Penn.

Het leven en de dood van Christopher McCandless mogen zinloos zijn geweest, zelfs afkeurenswaardig, maar aan het eind van De wildernis in geef je zielsveel om hem.’ – The New York Times

Leesfragment: http://www.bol.com/nl/p/de-wildernis-in/1001004005059895/?Referrer=ADVNLGOO002008G-IVKXKFSRGPRGO-5527490749

Trailer:

ISBN 9789044609400 – 284 pagina’s – uitgegeven bij Prometheus – prijs 10,00 €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s