Nieuws van de dag

16 maart 2015

We hebben al ruim
3 miljoen walvissen gedood

Onderzoek toont aan dat jagers de afgelopen eeuw wereldwijd ongeveer 2,8 miljoen walvissen hebben gedood. De cijfers zijn veel hoger dan eerst werd gedacht.

Mensen jagen al eeuwen op de gigantische zeezoogdieren voor hun olie, vlees en botten. Maar volgens de onderzoekers zou negentig procent van de blauwe vinvis in de twintigste eeuw gedood zijn. Sommige walvissoorten, zoals de dwergvinvis, lijken zich te herstellen. Anderen, zoals bultruggen en blauwe vinvissen, blijven met uitsterven bedreigd. 

“Walvisvangst is nooit een duurzame industrie geweest”, zegt Robert C. Rocha, coauteur van het onderzoek. “Ondanks dat de populatie tegen een snel tempo kelderde, bleven de jagers de dieren doden. Blind voor de gevolgen van overbejaging. Het toont hoe je een bedrijf juist niet moet runnen.”

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in november 2000 uitgegeven is bij Ambo/Anthos: Het hart van de zee van Nathaniel Philbrick.

Het zinken van de walvisvaarder Essex in 1820 is een van de bekendste zeerampen uit de geschiedenis. Velen hebben er immers over gelezen: de gebeurtenis inspireerde Herman Melville tot het schrijven van de slotscène van ‘Moby-Dick’. Essex gaat verder dan dat van de woest geworden potvis die het schip tot zinken bracht. Tijdens de aanval van de potvis zag de bemanning kans de reddingsboten te bereiken, waarna een onzeker verblijf op zee begon, dat maar liefst drie maanden zou duren. Het vooruitzicht te sterven van de honger deed hen een gruwelijk besluit nemen: ze lieten het lot bepalen wie zich zou opofferen om de anderen te eten te geven. Nadat Nathaniel Philbrick vele verslagen over de ramp had gelezen, raakte hij gefascineerd door de vragen waarom de potvis zich tegen het schip had gekeerd, en hoe honger en uitdroging het oordeel van de bemanning hadden beïnvloed. Hij dook in verslagen van overlevenden van de, Essex-ramp en van andere walvisvaarders, las over kannibalisme, overleving op zee, navigatie, het gedrag van walvissen kortom, alles wat hem een beter begrip kon geven van wat deze mannen op de enorme oceaan hadden meegemaakt. En zo reconstrueerde hij’ het waargebeurde verhaal over de menselijke drang tot overleven in de meest extreme omstandigheden.

Leesfragmenthttp://www.bol.com/nl/p/het-hart-van-de-zee/666861623/

Dit boek is recent ook verfilmd door Ron Howard met Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Tom Holland, Ben Whishaw en Brendan Gleeson. Deze film wordt pas einde van 2015 in de zalen verwacht.

Trailer:

ISBN 9789026316401 – 317 pagina’s – uitgegeven bij Ambo – prijs 39,95 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s