Nieuws van de dag

15 maart 2015

Cycloon Pam maakt minstens
10.000 mensen dakloos 

Op Vanuatu hebben de autoriteiten vandaag de noodtoestand uitgeroepen na de doortocht van cycloon Pam. De wervelstorm heeft een aanzienlijke ravage aangericht in de regio en zou aan minstens tien personen het leven hebben gekost. 10.000 mensen zouden geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Volgens de ngo Oxfam zou cycloon Pam tot negentig procent van de huizen in de hoofdstad Port Vila hebben vernield. “Het ziet er naar uit dat het om een van de ergste rampen ooit gaat in de Stille Oceaan”, zo verklaarde Colin Collet van Rooyen van Oxfam. Er wordt onder andere gevreesd dat het natuurgeweld hele dorpen heeft weggevaagd. Volgens Alice Clements van het VN-kinderfonds Unicef is rond Port Vila “alles verwoest”.

Cycloon Pam is de krachtigste tyfoon sinds Haiyan op de Filipijnen zeker 5.235 levens eiste. Pam, die werd ingeschaald als categorie 5, heeft windsnelheden van 270 kilometer per uur en veroorzaakt zware regenval, overstromingen en aardverschuivingen.

De storm trof zowel het voornaamste eiland van Vanuatu waar meer dan 65.000 mensen wonen als diverse andere eilanden meer naar het zuiden toe en met een bevolkingsaantal van 33.000 inwoners. Er is geen stroom en geen communicatienetwerk meer op Vanuatu en het wordt maar langzaam duidelijk hoe Pam heeft huisgehouden.

Vanuatu ligt ten oosten van de Koraalzee-eilanden, ten zuiden van de Salomonseilanden, ten westen van Fiji en ten noorden van Nieuw-Caledonië.

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in november 2006 uitgegeven is bij Bruna: De zwerm van Frank Schätzing.

Voor de kust van Peru verdwijnt een visser op mysterieuze wijze van de aardbodem. In Noorwegen ontdekken onderzoekers van een oliemaatschappij een nieuwe wormsoort, waarvan miljoenen exemplaren op de zeebodem leven. Tegelijkertijd vertonen de walvissen voor de kust van British Columbia bijzonder vreemd, agressief gedrag. Er lijkt geen verband te bestaan tussen deze gebeurtenissen, maar de Noorse bioloog Sigur Johanson gelooft niet in toeval. Walvisdeskundige Leon Anawak evenmin.
Er vinden steeds meer incidenten plaats en het leven in de wereldzee lijkt tegen de mensheid in opstand te komen.
De beide wetenschappers komen tot dezelfde onheilspellende conclusie: er staat een ramp te gebeuren. Bij hun zoektocht naar de oorzaak van deze gebeurtenissen zien zijn hun ergste nachtmerries bewaarheid worden…

**** – Schätzing combineert op indrukwekkende wijze theorie met spanningselementen, en de lezer zal zich geen ogenblik vervelen. – Algemeen Dagblad

In deze veelbesproken thriller laat Frank Schätzing zien wat de mogelijke gevolgen zijn van de menselijke overheersing van de natuur. Hij deed voor De zwerm vijf jaar lang onderzoek naar de verontrustende ontwikkelingen die er op aarde plaatsvinden en smeedde al deze ingrediënten tot een spannende, intrigerende thriller.

ISBN 9789022989449 – 927 pagina’s – uitgegeven bij Bruna – prijs 12,50 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s