Nieuws van de dag

14 maart 2015

Waarom vandaag
een heel speciale ‘pi-dag’ is 

Of je nu een wiskundeknobbel bent of niet, het getal pi spreekt tot ieders verbeelding. En vandaag nog meer dan anders! Waarom? Het antwoord op die vraag is eenvoudig. Het is vandaag 14 maart ’15 en op Amerikaanse schrijfwijze levert dat om 9 uur 26 minuten en 53 seconden de volgende combinatie op: 3,141592653… of de eerste tien cijfers van het getal. We wensen iedereen dan ook een fijne internationale ‘pi-dag’

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in september 2004 uitgegeven is bij Veen Magazines:
Het fascinerende getal π van J.P. Delahaye.

De wereld is al meer dan 25 eeuwen in de ban van dit raadselachtige getal met de oneindige reeks cijfers achter de komma. De Mesopotamiërs en de oude Egyptenaren rekenden er al mee, een oneindige reeks wetenschappers, onder wie Archimedes, Ptolemaeus en Al-Khwarzami (de 8e eeuwse wiskundige die ons de woorden ‘algoritme’ en ‘algebra’ schonk), slaagde er in de berekening steeds verder te verfijnen, en in het laatste decennium is men er, met de steun van supercomputers, in geslaagd een miljard cijfers achter de komma te bepalen. Maar hoe beter men Pi in kaart brengt, hoe raadselachtiger het getal wordt.

De Franse hoogleraar Informatica Jean-Paul Delahaye schreef een vrolijk, toegankelijk, maar zeker niet gemakkelijk boek over de geschiedenis van het getal Pi. Boordevol anekdotes over de vele excentrieke filosofen en wetenschappers die zich op het getal hebben gestort, de curieuze toepassingen in de kunst, en natuurlijk het antwoord op de vraag waarom Pi zich slechts laat benaderen.

ISBN 9789076988566 – 231 pagina’s – uitgegeven bij Veen Magazines 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s