Recensies

Dansen tussen golven traangas – Monique Samuel

Monique Samuel

Algemene info: 
Auteur: Monique Samuel
Titel: Dansen tussen golven traangas
ISBN: 9789045117256
Uitgeverij: Querido
Genre: young adult
Pagina’s: 127
Uitgave: paperback
a

Over de auteur(s): 
Monique Samuel volledig: Mounira Cornelia Theodora Samuel (Amersfoort, 30 september 1989), is politicoloog, opiniemaker, publicist en auteur van Egyptisch-Nederlandse afkomst. Haar vader is geboren en getogen in Cairo.
Tijdens de Egyptische revolutie in januari – februari 2011 maakte ze naam als Midden-Oostendeskundige.
Samuel publiceert in verschillende landelijke kranten zoals de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw en NRC Next. Sinds 1 september is ze de vaste fly-in correspondent Midden-Oosten en Noord-Afrika voor de Groene Amsterdammer en het nieuwe mediaplatform de Correspondent. Samuel is een fervent blogger. Ze heeft acht boeken op haar naam staan.
Een interview van Lindy de Jong met Monique Samuel kan u lezen via http://www.hebban.nl/young-adult/artikelen/monique-samuel-we-zijn-zelf-vaak-onze-grootste-kooi
a

Over het boek: 
Vier Egyptische jongeren dromen van vrijheid. Ze dromen ervan verliefd te kunnen zijn, zonder op geloof of geslacht te letten. Ze dromen van een leven waarin jongens openlijk kunnen dansen en meisjes niet bang hoeven te zijn om alleen over straat te gaan. Ze dromen van een land waar je mag denken en zeggen wat je wilt. Maar wat hebben ze ervoor over om die dromen waar te maken?
a

Mijn mening: 
Vier jongeren, drie dagen protest, twee grote liefdes, één doel: vrijheid.
Dansen tussen golven traangas schetst een duidelijk beeld van drie dagen in het leven van vier tieners die dromen over een toekomst.
Onvoorstelbaar mooi verwoord door Monique Samuel en waarbij je als ouder denkt: waarom hebben ze niet nagedacht? Maar zeg nu zelf, wie van ons volwassenen heeft in zijn/haar tienerjaren zo deftig nagedacht over de toekomst dat hij/zij niet voor zijn/haar rechten wou opkomen? Ik niet, en ja je maakt fouten en uit die fouten leer je dan, maar in sommige landen en met name in dit boek Egypte is die denkwereld toch totaal anders dan in de westerse wereld met onze vrijheden.
Onder het lezen begreep ik de standpunten van de vier jongeren wel en hoopte ik stiekem, als moeder, dat ze voorzichtiger zouden handelen.
Het boek heeft me geweldig aangegrepen en ga vanavond mijn zoon van 15 het boek in handen geven om het te lezen, zodat we er samen over kunnen praten. Nadien zal ik hem ook vragen om het aan te prijzen in de klas zodat ze eventueel in lessen zedenleer over het thema kunnen discussiëren.
Nu ga ik eerst bekomen van dit kort maar krachtige verhaal
.
a

Rating: 4/5
a

Met dank aan Uitgeverij Querido voor het leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s