Recensies

Up – Myrthe van der Meer

Myrthe-van-der-Meer-portret-dp-F2

Algemene info: 
Auteur: Myrthe van der Meer
Titel: Up
ISBN: 9789044347203 
Uitgeverij: The House of Books
Genre: psychiatrische roman
Pagina’s: 352
Uitgave: paperback
a

Over de auteur(s): 
Myrthe van der Meer (pseudoniem, 1983) werkte als redacteur toen ze na een burn-out vijf maanden lang op een paaz opgenomen werd. Over deze ervaring schreef ze haar debuut PAAZ. Het boek werd meer dan 50.000 keer verkocht en het werd genomineerd voor de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Myrthe won de Psyche Mediaprijs en de Viva400-Award.
In 2013 verscheen haar tweede boek, de roman Kalf.
a

Over het boek: 
‘Heb ik dan nooit een normale dag gehad? Ja, de momenten tussen de depressies en dat bijna extatische gevoel van geluk in. Maar ik ben altijd op doorreis, van down naar up en weer terug. Dat die depressieve kant een probleem is snap ik, maar als nu ook alles boven de streep een probleem is… Wanneer ben ik dan géén probleem? Wanneer ben ik dan géén risico, geen belasting voor de mensen om mij heen? Wie ben ik dat ik zo mag zijn?’
Als Emma enthousiast naar het laatste gesprek met haar psychiater gaat, gebeurt er iets wat ze niet helemaal had voorzien; haar psychiater is verdwenen, de vervanger weet niets van een eindgesprek en voor het einde van de dag is ze opgenomen op de paaz; de psychiatrische afdeling van het algemeen ziekenhuis. Alweer.
Aangezien deze nieuwe paazvakantie wel een vergissing moet zijn, gaat Emma in het doolhof van pillen, psychiaters en medepatiënten op zoek naar een verklaring. Want als je niet ziek bent, hoef je toch ook niet beter te worden? Als de verklaring in de vorm van een nieuwe diagnose lijkt te komen, begint ze zich echter af te vragen of ze die wel wil weten; want wat als je je eigen waarnemingen en gedachten niet meer kunt vertrouwen, en je grootste vijand niet in de buitenwereld zit, maar in je eigen hoofd?
a

Mijn mening: 
In Paaz maakten we reeds kennis met Emma, die van de ene op de andere dag opgenomen wordt.
In het tweede deel Up denkt Emma dat ze aan de beterhand is maar bij haar zogezegde laatste afspraak moet ze terug opgenomen worden op de paaz.
Bovenop haar diagnose van Asperger krijgt ze te horen dat de depressies die haar overvallen gelinkt zijn aan een manische-depressie. Wetende dat dit voor altijd is, komt het extra zwaar aan.
Een zoektocht naar de juiste medicatie en de dosering, de waanbeelden, haar mede-patiënten en psychiaters maken het boek heel openhartig. Met name voor mezelf omdat ik tien jaar een partner heb gehad die ook manisch-depressief was. Het is “the living hell”, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de personen die dicht bij hem/haar staat.
Voor mij was dit boek een flashback naar een periode die ik graag achter me laat, maar kan me perfect inbeelden dat het schrijven van dit boek een ideale therapie is.
Up is dan ook niet alleen een ontroerend eerlijk boek maar ongelooflijk goed omschreven qua gevoelens en denkpatronen.
De psychiatrie is niet altijd de leukste plaats om te vertoeven maar soms kan je niet anders om iemand te laten opnemen om hem/haar te beschermen.
a

Rating: 4/5
a

Met dank aan Overamstel Uitgevers voor het leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s