Nieuws van de dag

11 maart 2015

1 op 9 leraren gepest 

Pesten op school gebeurt lang niet enkel op de speelplaats, maar evengoed in de leraarskamer. Terwijl ze aan kinderen het goede voorbeeld moeten geven, gaan sommige leerkrachten en directeurs juist heel ver in hun pesterijen. 

© Sudpresse

Dat zo veel leerkrachten zelf slachtoffer zijn, blijkt uit onderzoek van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen. “Om de drie jaar doen we een grootschalige enquête naar het welbevinden van werknemers en zelfstandigen”, zegt onderzoeker Stefaan Vanderhaeghe. “Voor het eerst vroegen we ze ook of ze het afgelopen jaar het slachtoffer werden van pestgedrag. Ja, antwoordt gemiddeld 9,6% van de zowat 13.000 deelnemers. Bij de leerkrachten maakt liefst 11,8% melding van pesterijen.
Alleen kortgeschoolde arbeiders krijgen nog meer te maken met pestkoppen. Opmerkelijk is ook dat meer mannelijke leerkrachten (12,3%) gepest worden dan vrouwelijke (11,7%). In het algemeen ligt de verhouding andersom.”

Roddelen
Deze cijfers maken duidelijk dat duizenden leerkrachten met klamme handen de schoolpoort binnenstappen. Volgens een studie uit 2011 van preventiedienst Idewe zou pesten nog vaker voorkomen. “Liefst 16% van de leerkrachten (tegenover 19% in het algemeen) gaf toen aan dat hij minstens één keer per maand last had van pestgedrag”, zegt Hilde De Man van Idewe. “Dat uit zich in geroddel, achtergehouden info, uitsluiting bij groepsactiviteiten, herhaaldelijke opmerkingen over het privéleven of beledigingen.” “Veel dossiers moeten we niet openen, maar we denken dat heel veel mensen niet eens een klacht durven in te dienen”, zegt Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij preventiedienst Arista. “Er rust een taboe op. Velen zijn bang een stempel te krijgen. Je moet als volwassen man durven toe te geven dat je er echt onder te lijden hebt dat de hele school je ‘Bob de Bouwer’ noemt, nadat je ooit eens met een gele helm aan wat spijkers hebt ingeklopt.”

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in februari 2014 uitgegeven is bij Kerckebosch: Pesten en agressie op het werk van Cokkie Verschuren.

Iedere dag slepen zo’n 50.000 mensen zich met lood in hun schoenen naar het werk. Ze worden gepest, zijn slachtoffer van seksuele intimidatie, hebben een langlopend conflict of hebben te maken met geweld. De gevolgen daarvan zijn divers: werknemers raken gestrest, depressief of in een isolement. Pesten en agressie op het werk bespreekt het hele proces van ongewenst gedrag op de werkvloer. Van het omgaan met agressie en pestgedrag, tot het hulp zoeken en aangifte doen. Ook gaat het in op oorzaken van sociale (on)veiligheid, wetgeving en beleid. Door middel van cijfers uit verschillende bedrijfstakken is te zien hoe vaak diverse situaties voorkomen. Het verhaal is geïllustreerd met praktijkvoorbeelden waarin werknemers vertellen wat hen is overkomen en hoe zij de situatie aangepakt hebben.

Pesten en agressie op het werk is geschreven voor werknemers die te maken hebben met pesten en agressie. Werknemers kunnen dit zelfhulpboek gebruiken om meer te weten te komen over hun rechten en plichten. Bovendien kunnen ze door middel van de vele tips proberen grip te krijgen op de situatie en zo beter omgaan met pesters. Voor professionals, die vaak gespecialiseerd zijn in één gebied, is dit boek handig om een overzicht te krijgen van het hele proces en inzicht te krijgen in wat er in de spreekkamer van de medehulpverlener gebeurt.

Auteur Cokkie Verschuren is orthopedagoog en gezondheidszorgpsycholoog. Ze werkte vijftien jaar in de arbodienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in psychische klachten en arbeidsomstandigheden. In 2005 richtte ze stichting Stagira op met als doel het ondersteunen van professionals, werkgevers en werknemers op het gebied van pesten, intimidatie en agressie.  

ISBN 9789067205573 – 170 pagina’s – uitgegeven bij Kerckebosch – prijs 26,45 €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s