Nieuws van de dag

8 maart 2015

ONE Campaign strijdt
tegen armoede bij vrouwen

De ngo ONE Campaign lanceert vandaag naar aanleiding van Internationale Vrouwendag de campagne ‘Armoede is seksistisch’ en brengt een nieuw rapport uit over armoede bij vrouwen. ONE is een internationale lobby- en campagneorganisatie gesteund door 6 miljoen mensen wereldwijd, onder wie bekende koppen als Meryl Streep, Beyoncé, Lady Gaga en Charlize Theron. Ze zet zich in om extreme armoede en te voorkomen ziekten de wereld uit te helpen, en dan vooral in Afrika.

B_aHxEAWEAA_49L

“Hoe je het ook bekijkt, armoede is seksistisch”, stelt de ngo in een persbericht. “Op sociaal, economisch en juridisch vlak wordt vrouwen verhinderd om hun potentieel volledig te kunnen benutten. Het is een probleem dat overal in de wereld voorkomt, maar vooral in de derdewereldlanden waar de genderkloof het diepst is. Daar krijgen jongens makkelijker toegang tot onderwijs dan meisjes. En in de armste landen is de ongeletterdheid bij vrouwen aanzienlijk groter dan bij mannen”.

Met het nieuwe rapport Armoede is seksistisch. Waarom vrouwen en meisjes centraal moeten staan in de strijd tegen armoede wil de ngo aantonen dat er meer geïnvesteerd moet worden op economisch vlak, inzake gezondheid en onderwijs voor vrouwen.

Maatregelen nemen
De organisatie vindt dat de EU een belangrijke rol speelt. “Als de EU het probleem ernstig zou nemen, dan moet zij maatregelen nemen en opkomen voor vrouwen en meisjes”, zegt Tamira Gunzberg, directrice van ONE Brussel.

ONE, mede-opgericht door U2-frontman Bono, schreef een open brief aan twee vrouwelijke en invloedrijke leiders: de Duitse bondskanselier Angela Merkel en voorzitster van de Afrikaanse Unie, Nkosazana Dlamini-Zumamet. Academici, politici, bedrijfsleiders, acteurs en musici hebben zich aangesloten bij de ONE Campaign.

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in november 2010 uitgegeven is bij De Geus: Drie sterke vrouwen van Marie NDiaye.

Drie verhalen, drie vrouwen.
Ze heten Norah, Fanta en Khady Demba.
Norah wordt door haar vader gesommeerd naar Afrika af te reizen en ziet daar de ware aard van deze tirannieke man.
Fanta, onderwijzeres Frans in Dakar, reist haar man achterna naar Frankrijk en volgt zo het pad van haar tot mislukking gedoemde huwelijk.
Khady Demba, een jonge en levenlustige vrouw, reist geheel berooid naar haar nichtje Fanta in Frankrijk.
Ieder van deze drie vrouwen vecht om haar waardigheid te behouden in de vernederende omstandigheden die het leven hun telkens weer voorschotelt.

Leesfragment: http://www.bol.com/nl/p/drie-sterke-vrouwen/1001004010213380/

ISBN 9789044516777 – 285 pagina’s – uitgegeven bij De Geus – prijs 19,90 €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s