Nieuws van de dag

3 maart 2015

Deze chimpansee rouwt dagenlang
bij dode baby

Het zijn beelden vol liefde en treurnis die naar de keel grijpen. Een chimpansee in de Duitse Krefeld zoo houdt haar dode baby dagenlang vast en rouwt om haar verloren kind.

media_xll_7530534

Het drama begon op 21 februari. Toen bracht chimpansee Menolly een dood jong ter wereld. Dit tot grote verbazing van de dierentuin want niemand had in de gaten dat het vrouwtje zwanger was.

Na de bevalling weigerde het moederdier om haar kleintje los te laten. Ze bleef het in haar armen houden omdat ze zich nog niet realiseerde dat de baby dood was. Een normaal gegeven bij mensapen.

Ook in de vrije natuur houden ze het dode dier nog enige dagen vast. Deze tijd hebben de dieren nodig om het tragische gebeuren te beseffen en verwerken.

Ook in de Krefeld zoo hield Menolly, die al twee gezonde aapjes ter wereld had gebracht, het dode baby’tje enkele dagen bij zich. Pas daarna legde ze het kleintje apart waarna verzorgers het dode diertje konden weghalen.

De opzet van deze pagina is alle dagen een boek in de kijker te zetten die een link heeft met het nieuwsbericht.

Vandaag kies ik voor een boek dat in november 2014 uitgegeven is bij Olympus: Een tijd voor empathie van Frans De Waal.

Empathie – het vermogen om de emoties van anderen te kunnen meevoelen en de situatie van anderen te begrijpen – is een zeer oude verworvenheid die zich volgens Frans de Waal in ons lichaam én in onze geest heeft genesteld, en waardoor we als soort hebben kunnen overleven. Sociaal, onbaatzuchtig gedrag, dat ook bij andere dieren dan de mens voorkomt, is volgens hem minstens net zo belangrijk als het ‘recht van de sterkste’.
Na deze constatering gaat De Waal nog een stap verder en plaatst zijn onderzoek in een maatschappelijk kader. Als empathie zo belangrijk is voor de menselijke soort, moet de politiek daar dan niet meer op inspelen? De Waal schetst hoe onze soort omgaat met armoede en stelt dat ook het bedrijfsleven sociale verantwoordelijkheid zou moeten nemen, zodat we een samenleving bouwen met een hogere graad van solidariteit.
Frans de Waal gidst ons door de nieuwste inzichten op het gebied van psychologie, neurowetenschappen en gedragsbiologie in zijn kenmerkende, zeer toegankelijke stijl, ondersteund door eigen observaties van mensen en primaten.

Een tijd voor empathie won de Liberales-boek 2010-prijs.

ISBN 9789046702147 – 311 pagina’s – geïllustreerd – prijs 17,95 €

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s