In the spotlight

Rusland een geschiedenis – Raymond Detrez

detrez-raymond

Raymond Detrez (1948) studeerde Oost-Europese Taalkunde en Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Gent (1967-1971) en Bulgaarse Taal- en Letterkunde in Sofia (1972). Hij promoveerde in 1986 met een proefschrift over het nationalisme op de Balkan, met name in Macedonië. Hij doceerde Centraal-Europese geschiedenis en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Gent en Geschiedenis van de Balkan aan de KU Leuven.

Hij publiceerde onder meer De sloop van Joegoslavië. Het relaas van een boedelscheiding (1996), Kosovo, Rusland. Een geschiedenis (herziene editie 2015). De uitgestelde oorlog (1998) en Macedonië. Land in de wachtkamer (2001). In de Verenigde Staten verscheen zijn Historical Dictionary of the Republic of Bulgaria (1997, 2006). In 2016 brengt hij bij Houtekiet De geschiedenis van de Balkan uit.

Waar gaat het boek over?

De Russische beer is ontwaakt. Na de val van de Berlijnse muur deemsterde Rusland weg maar onder Vladimir Poetin is het land opnieuw een wereldmacht geworden die niet bang is om de tanden te laten zien. Hoe is die evolutie de laatste jaren er gekomen? En hoe kadert de houding van het Rusland van vandaag in de geschiedenis van het land?

In zijn lijvige boek graaft Raymond Detrez in het verleden van de grootmacht, om te tonen hoe Rusland zich van een klein vorstendom in het Mongoolse Rijk heeft ontwikkeld tot een Europese mogendheid. En om zich af te vragen waar het met die mogendheid naartoe moet in de wereld vandaag.

Een mooie synthese waarin je het meesterschap van een carrièrelange gerichtheid op Rusland en Oost-Europa proeft. – Ruben Mantels, De Leeswolf

Een degelijke, chronologische geschiedenis voor een groot publiek. – Hermitage Amsterdam

Sinds eeuwen oefent Rusland op West-Europeanen een bijzondere fascinatie uit. Het is het land van besneeuwde steppen en snelle trojka’s, van kerken met gouden uien op hun torens, van wrede tsaren en verkleumde boeren, van de Russische roman en de Russische avant-garde, van Lara en haar dokter Sjivago, van wodka en kaviaar. Beroemd zijn ook de afgronden van de Russische ziel.

De geschiedenis van Rusland zit vol opmerkelijke figuren en dramatische momente, maar is gelukkig heel wat minder ondoorgrondelijk. Je hoeft de onpeilbare Russische ziel niet te kennen om te begrijpen hoe Rusland zich van een klein vorstendom in het Mongoolse Rijk heeft ontwikkeld tot een Europese grote mogendheid.

De beste remedie tegen de vele mythen over Rusland is uit te gaan van zijn ‘gewoonheid’. Dat maakt Rusland overigens niet minder fascinerend. De geschiedenis van Rusland is een geschiedenis die ons aangaat en waar we dus maar beter nuchter tegenaan kunnen kijken. Sinds de tijd van Peter de Grote, einde 17e, begin 18e eeuw, spreekt Rusland een woordje mee in de Europese politiek. Nu het zich weer langzaam hersteld heeft van de teloorgang van de Sovjet-Unie, eist Rusland opnieuw zijn plaats op in de wereld, naast de andere supermachten, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Is dat een bedreiging of worden op die manier oude evenwichten hersteld?

ISBN 9789089243331 – Uitgeverij Houtekiet – verschijnt 2 maart 2015 – prijs 19,99 €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s