Recensies

De oorlog van ISIS – Judit Neurink

Neurink

Algemene info: 
Auteur: Judit Neurink
Titel: De oorlog van ISIS
ISBN: 9789054293781
Uitgeverij: Conserve
Genre: non-fictie
Pagina’s: 175
Uitgave: paperback

 

Over de auteur(s): 
Judit Neurink (1957) is al ruim 25 jaar journalist, hoofdzakelijk voor dagblad Trouw.
Ze schrijft vooral over het Midden-Oosten, dat ze veelvuldig bezocht. Sinds april 2008 woont ze in de Noord-Iraakse stad Suleymania, waar ze het Independent Media Centre Kurdistan (IMCK) opzette. Ze organiseert er trainingen voor journalisten met als doel de kwaliteit van de media in Irak te verbeteren en de prille Koerdische democratie te ondersteunen met onafhankelijke pers.

 

Over het boek: 
Opeens waren ze overal in het nieuws: de radicale strijders van ISIS. Met zwarte vlaggen, hun gezichten verborgen onder sjaals, reden ze in colonne via de tv de huiskamers binnen als het nieuwe, islamitische gevaar. Ze veroverden grote steden in Syrie en Irak en legden de bewoners de strenge islamitische wetgeving op. Ze riepen een eigen islamitische staat uit en probeerden die met moderne wapens die ze onderweg buitmaakten uit te breiden. Hele groepen mannen – soldaten en burgers – werden afgeslacht, westerlingen werden ontvoerd en onthoofd, en vrouwen en kinderen buitgemaakt. De vrouwen misbruikt en verhandeld als seksslaven, de kinderen klaargestoomd in ISIS’ extreme vorm van de islam. Wat is ISIS eigenlijk – of IS, naar de islamitische staat die ze uitriep? Waar komt de organisatie vandaan, wat wil ze eigenlijk en waarom? Wat maakt deze groep agressieve baardmannen zo aantrekkelijk voor de jonge mannen en zelfs vrouwen die zich naar Syrie en Irak laten lokken? En wat houdt die oorlog van ISIS eigenlijk in?

 

Mijn mening: 
Dit boek gaat over het ontstaan en opmars van ISIS.
Namen als Al-Qaida, Sadam, Hussein, Assad, Maliki worden in één adem samen genoemd met die van ISIS, voorheen IS (Islamitische Staat). Hun hoofddoel: het besturen van een eigen staat op basis van de Sharia-wetgeving. Wat als een onderdeeltje van Al-Qaida is opgericht maar waarvan ze niet snel genoeg afstand konden nemen omwille van het gedrag van ISIS.
In eerste instantie begonnen als een klein nietszeggend rebellengroepje dat zijn kansen heeft afgewacht onder het regime van Assad, is ondertussen uitgegroeid tot de meest verderfelijke strijdkracht aller tijden. Zowel het Baath-regime als ISIS vinden geweld normaal. Decennialang voeren ze reeds een terreurcampagne tegen iedereen die niet instemt met hun gedachtengoed.

Wie niet met ons is, is tegen ons. Dat gelt voor alles en iedereen wat niet strookt met hun geloof: de Amerikanen, de sjiieten, de Koerden, de yezidi’s – maar ook nieuwigheden zoals bijvoorbeeld de film, de bioscoop en democratie. Alles wat niet voorkomt in de Koran of Soenna, is verwerpelijk. De enige aanvaardbare staatsvorm stamt uit de begintijd van de islam: het kalifaat gebaseerd op de Sharia, of eigenlijk: op hun interpretatie van de islamitische wetgeving.

Het boek behandelt het onderwerp uitvoerig vanaf het ontstaan van de islam tot de opleidingen die bij ISIS horen. Splintergroepen zoals de sjiieten en soenieten, onderwerpen als de Arabische Lente, het jihadisme, kalifaat, salafisme, de slavernij… zijn maar enkele onderwerpen die behandelt worden in het boek. Hier en daar wordt het verlucht met enkele foto’s.
Een grondig naslagwerk dat voor iedereen toegankelijk is en niet de dikte van de ‘koran’ heeft. 😉 Achteraan krijg je nog een overzicht van belangrijke data en een woordenlijst wat alle informatie makkelijker maakt.

 

Rating: 4/5

 

Met dank aan Uitgeverij Conserve voor het leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s