Recensies

Ebola, het killervirus – Richard Preston

richard-preston

Algemene info: 
Auteur: Richard Preston
Titel: Ebola, het killervirus
ISBN: 9789401603058
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Genre: waargebeurd
Pagina’s: 288
Uitgave: paperback

 

Over de auteur(s): 
Richard Preston (1954) is een invloedrijk Amerikaans expert op het gebied van besmettelijke ziekten. Preston publiceerde meerdere boeken en schrijft voor The New Yorker.

 

Over het boek: 
De razensnelle verspreiding van ebola is de meest gruwelijke uitbraak van een besmettelijke ziekte sinds tientallen jaren. De lugubere reis van het ebolavirus begint eind jaren zeventig bij patient zero, in het donkere hart van Afrika. Nu het virus de miljoenensteden in Afrika dreigt binnen te dringen ligt een wereldwijde ramp in het verschiet.

Ebola, het killervirus beschrijft de duistere oorsprong van het virus en de heroïsche pogingen van een militair virologenteam om het virus te identificeren en de verspreiding ervan tegen te gaan.

Prestons diepgaande onderzoek leest als een thriller. tot in detail beschrijft hij de even heftige als verwoestende werking van het virus op het menselijk lichaam. Tot nu toe lijkt geen enkel vaccin of methode in staat om dit hyperbesmettelijke virus ooit in te dammen.

 

Mijn mening: 
Marburg, Mayinga, Ebola-Zaïre, Ebola-Soedan,Ebola-Reston… en wie weet hoeveel andere vormen ebola nog kan aannemen.
Hoe voorzichtig en hoe onvoorzichtig men kan omspringen met het dodelijkste virus op aarde, waar ligt de oorsprong, hoe komt het dan sommige airborne zijn en andere niet, waarom is de ene vorm dodelijk voor de mens en de andere niet? Zoveel vragen waar nog steeds onderzoek naar wordt gedaan.
Richard Preston schrijft in zijn boek de gruwel neer die ebola aanricht in zowel menselijke als dierlijke organen, hoe snel het om zich heengrijpt eens het los wordt gelaten. Wat begint met een banale verkoudheid, eindigt in een horrorverhaal.
De vragen die ik had bij deze vreselijke ziekte heeft de auteur grotendeels kunnen beantwoorden met zijn werk, maar er is nog zoveel onduidelijkheid waar hij ook nog geen antwoord op heeft, aangezien er nog geen remedie op gevonden is.
Ik vond het boek zeker de moeite waard om te lezen. Het valt niet echt onder de categorie thriller omdat het over ware gebeurtenissen gaat, maar het verloop van ebola gaat verder dan een thriller… het is de hel!

 

Rating: 3/5

 

Met dank aan Xander Uitgevers voor het leesexemplaar.

Advertenties

2 gedachten over “

  1. Ik vond het een heel duidelijk boek, beschrijft heel goed wat Ebola is en waarom het zo om zich heen kon en kan grijpen. Een vaccin is in de maak. Het dodelijkste virus op aarde? Een van de dodelijkste, ja. Je mag er niet aan denken dat Peter Piot in de jaren 70 van de vorige eeuw met dat virus in een thermosfles door het centrum van Antwerpen heeft gelopen. Ze wisten niet wat ze vast hadden… Heel goed geschreven, ook goed leesbaar voor niet-specialisten.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s