Recensies

Walker – Patrick Conrad

Patrick Conrad

Algemene info: 
Auteur: Patrick Conrad
Titel: Walker
ISBN: 9789460012495
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Genre: Thriller
Pagina’s: 286
Uitgave: paperback


Over de auteur(s): 

Patrick Conrad, geboren te Wilrijk (België) op 16 juli 1945, is een Vlaams dichter, scenarioschrijver, filmregisseur en schrijver van (misdaad)romans.

Hij was één van de stichtende leden van het befaamde Antwerpse dichtersgenootschap The Pink Poets. Naast de 12 romans die hij schreef, maakte hij ook 20 films voor televisie en cinema.

De dertiende thriller Walker, biedt een enerverende cocktail aan spanning en vaart zowel als lakonieke beschouwingen bij het pseudo artistieke caféleven in het Antwerpen van de jaren tachtig. Eerder werk van Conrad werd herhaaldelijk genomineerd voor de Hercule Poirotprijs, de Gouden Strop, bekroond met de Diamanten Kogel 2007 en vertaald in het Duits en het Engels. Zijn roman Limousine wordt in 2014 in Amerika verfilmd.


Over het boek: 

Wie is de moordenaar van de vrouw in het bed van Johnnie Walker? De bloederige letters Ediapaso op de muur van de slaapkamer zijn een even groot raadsel voor commissaris Moermans, die het onderzoek leidt, als voor Walker zelf, die als eerste verbijsterd het verminkte lijk van Louisa, zijn ex-vriendin ontdekt.

Na een hevige ruzie met haar in de Sikonos, het Griekse café aan de Antwerpse Koolkaai waar hij even vaak vertoeft als in zijn boekhandeltje in de Hoogstraat, zal iedereen hem wel met de vinger wijzen. Zijn onstuimig verleden als para in Rwanda en zijn ontslag uit het leger vanwege een post traumatic stress disorder spelen hem daarbij parten. Hij besluit onder te duiken en op zoek te gaan naar de ware toedracht van dit drama.

Johnnies cafévrienden, een pittoresk zootje ongeregeld, speculeren volop terwijl Inspecteur Moermans dieper graaft in de familiebanden van Louisa en een klopjacht opent op Walker, die hij voor de geheimzinnige Ediapaso houdt.


Mijn mening: 

Het eerste dat je altijd opvalt wanneer je een boek ontvangt/koopt, is natuurlijk de cover.
Bij Walker is deze opmerkelijk zachter dan een ander boek, voelt zelfs fluwelig aan. Donkergrijs met de titel in goudkleurige letters. Er boven een mooie vrouw, die in eerste opzicht slaapt.

De hoofdrolspelers in deze thriller, die ik persoonlijk meer onderverdeel in een detective noir, zijn natuurlijk Walker en zijn “vrolijke” drinkebroers en zusters.
Walker heeft als paracommando gefungeerd in Congo en de nodige trauma’s opgelopen waarvoor hij in een psychiatrische kliniek gehospitaliseerd was. Nu baat hij een boekenwinkel uit en probeert over het liefdesverdriet van zijn mooie Louisa te raken. Maar dan staat ze terug bij hem op de stoep, met haar nieuwe Griekse lover.
Wat het meest me aantrok in dit boek,is dat het zich allemaal in de meest pittoreske buurt van Antwerpen afspeelt… de Hoogstraat. Het mekka van het oude centrum van Antwerpen, door iedereen gekend maar voornamelijk door kunstenaars en artiesten.
Patrick Conrad heeft de sfeer, zoals die daadwerkelijk is, heel duidelijk verwoord in zijn boek. De “vrienden” van Walker zijn een samenraapsel van allerlei soorten mensen, wat leuk gevonden is. Het enige waar ik me aan ergerde was het personage van Inspecteur Moermans, die me iets te decadent over kwam en Prinkler Wins, die om de haverklap een halve encyclopedie declameerde. Dit vond ik niet echt een meerwaarde aan het boek.
Het verhaal zit goed in elkaar en de auteur weet enigszins de spanning er in te houden. De ontknoping, het waarom achter het verhaal, is dan ook verrassend.

Zou ik dit boek aanraden? Aan Belgen, met name Antwerpenaars, zeker en vast. De auteur pent het verhaal zo neer dat je je er zelf waant. Aan Nederlanders, bwah weet ik echt niet, naar mijn mening zal het boek hen niet genoeg kunnen boeien. Of misschien wel.
Aangezien het toch zeer goed opgesteld is, geef ik het boek 3 sterren.


Rating: 
3/5

Met dank aan Crimezone voor het gratis leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s