Recensies

Gegrepen – Femke Ekelhof

femke-ekelhof

Algemene info: 
Auteur: Femke Ekelhof
Titel: Gegrepen
ISBN9789065236227
Uitgeverij: van Brug
Genre: waargebeurd/thriller
Pagina’s: 160
Uitgave: paperback

Over de auteur(s):

De Schipluidense Femke Ekelhof werd op 12-jarige leeftijd verkracht. Ze sprak daar nooit en met niemand over.

De inmiddels 32-jarige Femke Ekelhof kampt nog dagelijks met de gevolgen van die ene traumatische gebeurtenis.

In de zomer van 2013 besloot ze haar verhaal op te schrijven. “In eerste instantie puur voor mezelf. Na jaren van depressies, posttraumatisch stresssyndroom en niet praten over wat is gebeurd, werd het me te veel. Ik heb jarenlang m’n grenzen verlegd, maar het is zwaar en teveel voor een mens om mee te leven.” Ze schreef altijd al graag, maar het was niet makkelijk dit ingrijpende verhaal aan het papier toe te vertouwen. “Het was confronterend.” Schrijven had echter ook voordelen. “Als ik mensen een stukje liet lezen, waren ze razend enthousiast.”

Over het boek:

Een meisje van twaalf jaar wordt verkracht. Haar omgeving heeft geen idee wat er allemaal in haar omgaat, want het lukt haar niet om erover te praten. School, ouders, hulpverleners: ze doen oprecht wat hen het beste lijkt, maar slaan de plank helaas mis. Het meisje doet wat zij denkt dat nodig is om zich eindelijk weer veilig te voelen: misschien kan ze dan ontsnappen aan de dader en aan haar levendige herbelevingen. Ze belandt echter in een nog veel gevaarlijkere situatie…

Femke Ekelhof weet de spanning in haar verhaal zo goed op te bouwen, dat je haast zou vergeten hoe zwaar het moet zijn geweest om dit allemaal op te schrijven. Dit boek is namelijk gebaseerd op haar eigen ervaringen. “Gegrepen” leest als een thriller, maar beschrijft een gruwelijke werkelijkheid: hoe dit verhaal afloopt, blijft tot de laatste pagina spannend.

Vaak zwijgen mensen die geweld is aangedaan. Ook Femke deed dat jarenlang. Tot ze begreep dat het genoeg was: het zwijgen werd een te zware last. Het was tijd om de stilte te doorbreken. Zoals ze schrijft op haar website http://www.doorbreekdestilte.nl: “Misschien kan ik met mijn verhaal de stem zijn van anderen die nog niet mogen, durven of kunnen vertellen wat hen is overkomen.” 

Mijn mening:

Hoe reageer je als je verkracht wordt? Iets wat al erg en moeilijk te verwerken is als volwassene, kan voor een 12-jarig meisje alleen maar de hel betekenen. Leven met de angst, de verschrikking, het waarom, niet meer verder willen of kunnen en dan nog moeten doen of alles ok is. Dit alles moet iets met een mens doen, zeker met een kind.

Onvoorstelbaar hoe Femke verwoordt hetgeen in haar hoofd speelt en toch nog probeert om anderen leed te besparen. Waar ik me ook vragen bij stel is het soort therapie dat ze kreeg. In mijn ogen niet voldoende gespecialiseerd voor dit zaken.

Komt bij de verkrachting als kind nog bij, eens ze denkt een uitweg voor haar angsten gevonden te hebben, dat ze in een andere hel terechtkomt… Hoeveel kan een mens verdragen zonder gek te worden?

Grammaticaal kan het boek beter, maar Femke heeft het opgeschreven zoals het door haar hoofd maalt, denk ik. Dus is dit een klein minpunt. En vond het spijtig dat het verhaal niet af is en ik nu moet wachten op deel 2.

Zeker een aanrader, maar niet voor hypergevoelige mensen.

Ga zeker nog een kijkje nemen op de website www.doorbreekdestilte.nl 

Rating: 4/5

Met dank aan Femke Ekelhof en Uitgeverij van Brug voor het gratis leesexemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s